PES ve Syriza’dan HDP ile dayanışma mesajı

HDP heyeti ile Brüksel’de görüşen Avrupa Sosyalist Partisi ve Syriza HDP ile Erdoğan rejimine karşı HDP ile dayanışma mesajı yayınladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Prof. Mithat Sancar, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri Feleknas Uca ve Dr. Hişyar Özsoy ile HDP Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen’den oluşan heyet, Brüksel’de diplomatik görüşmelerde bulundu. 

HDP heyetinin görüştüğü Party of the European Socialists (PES-Avrupa Sosyalist Partisi) ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve SYRIZA-İlerleme İttifakı Eurogroup Başkanı Dimitris Papadimoulis, görüşme sonrası yayınladıkları mesajla, Erdoğan rejiminin otoriter, saldırgan politikalarına karşı HDP ile dayanışma içinde olduklarını belirtti. 

PES: HDP’YE DESTEĞİMİZİ İFADE EDİYORUZ

HDP heyetinin, PES Genel Sekreter yardımcıları Giacomo Filibeck ve Yonnec Polet ile görüşmesi sonrası yayınlanan PES açıklamasında, “Görüşmenin ardından PES, Türkiye'de demokratik bir siyasi örgüt, hukukun üstünlüğü ve insan hakları olarak var olma meşruiyetini savunmak için mücadele eden HDP'ye desteğini ve dayanışmasını ifade ediyor.  PES, kardeş partimiz HDP başta olmak üzere Türkiye'deki demokratik güçleri kararlı ve mücadelelerini sürdürmeye şiddetle teşvik etmektedir” denildi.

Türkiye’nin AK üyeliği ve AB üyelik adaylığına açıklamasında yer veren PES, “Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi ve AB üyeliğine aday olarak vatandaşlarına uluslararası standartlara uygun, özgür ve adil seçimleri garanti etmek zorundadır. Bu amaçla, siyasi manzaranın her yerinden tüm demokratik siyasi örgütler ve adaylar özgürce çalışabilmeli ve kampanya yürütebilmeli ve basın nesnel habercilik çalışmalarını tam olarak yerine getirebilmelidir” 

SYRİZA: AVRUPA ÇAPINDA BASKI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

HDP heyetinin görüştüğü Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve SYRIZA üyesi Dimitris Papadimoulis, Kürt sorunundaki son gelişmelere değinerek, AKP’nin Türkiye’yi otoriterleştirdiğini belirtti. 

Papadimoulis, HDP heyeti ile görüşmesi sonrası yayınladığı dayanışma mesajında, “Kürt sorunundaki son gelişmeleri ve AKP'nin otoriter Türk hükümetinin HDP'yi ortadan kaldırmayı ve bir siyasi parti olarak yasaklamayı amaçlayan HDP'ye karşı sürdürdüğü zulüm savaşına” değindi.

Dimitris Papadimoulis, ziyaret için HDP heyetine teşekkür ederek, ülkenin demokratik ve ilerici güçlerine tam desteğini ifade etti ve SYRIZA ile HDP arasındaki güçlü dostluk ve işbirliği ilişkilerini hatırlatarak, SYRİZA’nın Avrupa düzeyinde baskı yapmaya devam edeceğini vurguladı. 

Papadimoulis, açıklamasının sonunda Başûrê Kurdistan ve Rojava’daki Kürt nüfus ve topraklarına yönelik yeni Türk askeri saldırılarına atıfta bulundu.

 Açıklamada, Türk rejiminin devam eden militarist uygulamaları ve milliyetçiliğin yükselişiyle ilgili endişeler dile getirilirken, HDP heyeti ile ortak barış girişimlerinin gerekliliği konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.