3 Aralık 2021’de Türk devletinin kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek ve uluslararası kurumları harekete geçirmek amacıyla Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nde (OPCW) eylem yaptıkları için tutuklanan 4 arkadaşlarının serbest bırakılması için Radical Solidarity (Radikal Dayanışma) tarafından eylem haftası ilan edilmişti.
Farklı eylem biçimleriyle tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen hem de kimyasal silah kullanımını teşhir etmeye devam edilen eylem haftası kapsamında bugün de Hollanda'nın Lahey kentinde yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.
Radikal Dayanışma, OPCW eyleminde gözaltına alınan gençlerden 4 kişinin hala tutuklu olmasını protesto etti. Eylemin diğer gündemi ise Türk devletinin kullandığı kimyasal silahlara karşı OPCW'nin ve Hollanda devletinin sessizliği oldu. Eyleme çeşitli kurumlar da destek sundu.
Eylem dünya çapında özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Saygı duruşunun ardından Radical Solidarity yürüttüğü eylem haftası için yayımladığı açıklamayı okudu. Açıklamada, “Kimyasal silah kullanımına karşı çıkan Kürt gençlerinin yaptığı sivil itaatsizlik eylemi yasaldır, haktır. Suç olan kimyasal silahların denetlenmemesidir” vurgusu yapıldı.
Hollanda Kürt Toplumları adına yapılan konuşmada ise, Türk devletinin geçtiğimiz yıl nisan ayından itibaren kimyasal silahlarla saldırdığına ve bunun araştırılması için onlarca kez çağrı yapıldığına dikkat çekildi. Kürt toplumunun, çağrılara karşı süren sessizliği kabul etmeyeceğine ve eylemlerin süreceğine de değinildi.
Eyleme destek sunan Devrimci Birlik (Revolutionare Eenheid) ve belediye çalışmaları yürüten Haagse Stadspartij (Den Haag Şehir Partisi) temsilcileri de konuşma yaptılar. Haagste Stadspartij adına konuşan Fatima Faid, Hollanda devletinin ırkçı tutumuna ve savaş suçlarına ortak olduğuna vurgu yaparken, Revolutionaire Eenheid Kürt halkıyla dayanışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Mitingin ardından yürüyüşe geçen kitle sık sık 'Jin Jiyan Azadî', 'Politik tutsaklara özgürlük' ve 'Faşist Erdoğan' sloganları attı. YPG, YPJ ve Defend Rojava bayrakları dışında, 'PKK terörist değildir' ve 'Kürt tutsaklara özgürlük, savaş suçlarını yargılayın' yazılı pankartlar taşıyan eylemciler İçişleri Bakanlığına yürüdü.
Bakanlık binasının önünde toplanan kitle adına, İçişleri Bakanları için hazırlanan dosyalar teslim edildi. Dosyada, tutsakların eylem hakkını kullandıklarını ve sivil itaatsizlikten kaynaklı hapsedilmelerinin anti-demokratik bir uygulama olduğu belirtildi. Tutsakların bir an önce serbest bırakılması ve İçişleri Bakanlığının bu davayı Adalet Bakanlığı ile çözmesi gerektiği de dosyadaki talepler arasında yer alıyor.
Kürt özgürlük gerillasına karşı kullanılan kimyasal silahların ve NATO silahlarının Kürtlere karşı kullanılmasının durdurulmasını isteyen gruplar, Kürt halkıyla dayanışma duygularını da paylaştı.
Radikal Dayanışma adına yapılan konuşmada eylem haftasından sonra da faaliyetlerin devam edeceği vurgulandı ve dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı. Eylem çekilen halaylar ve atılan sloganların ardından son buldu.
Eylem haftasının 9 Ocak gününe kadar süreceği; mahkeme günü ise kitlesel bir eylem organize edileceği öğrenildi.