Rende’den Ankara’ya ‘Abdullah Öcalan’ yanıtı

İtalya’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık veren Rende Belediyesi Başkanı Marcello Mana, Ankara rejiminin baskılarına “Ezilenleri yanında olacağız” yanıtını verdi.

Türk devletinin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Nisan ayı başında Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık veren Rende Belediyesi Başkanı Marcello Mann’ya bir mektup göndererek baskı kurmaya çalıştı.

Mektupta Kürtlerin mücadelesi yine “terörizm” olarak ifade edildi ve onursal vatandaşlık “terörizmi desteklemek” olarak dayatılmak istendi.

Marcello Manna, Facebook hesabında Türk Büyükelçisi'nin mektubunu ve buna yanıtını paylaştı.

Manna şunları ifade etti:

“Sizden aldığımız mektuba ilişkin ilk olarak Kürt Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık vermemizin, terörizmi desteklemek veya meşrulaştırmak anlamına gelmediğini vurgulamak istiyoruz.

Kürt halkının önderi hiçbir resmi terörist listede yer almıyor. Her zaman tek taraflı barışçıl bir çözüm bulmak için çaba vermiş, bunun için 22 yıldır bir cezaevinde ve uluslararası insan hakları ihlali olarak değerlendirilen işkence ve tecrit koşullarında kendi halkını savunma mücadelesine devam etmek zorunda kalmıştır.

ABD öncülüğünde DAİŞ’e karşı oluşturulan Koalisyon güçlerine Kürt savaşçıların tek askeri güç olarak karadan katılmasının batı toplumu tarafından bunun Abdullah Öcalan’ın sayesinde olduğunu düşünmesi bir tesadüf değildir.

Onursal vatandaşlık vererek biz Kürt halkının kendi kendini yönetme hakkı sorununu vurgulamak istedik. İkinci Dünya Savaşı'ndan beri bizim için tarihsel olarak iyi bilinen ve partizan mücadeleleri ve anayasal tüzüğümüzde yer alan demokratik ilkelere ulaşılması sayesinde ülkemizin karşı karşıya kaldığı ve aştığı bir konudur.

Kişinin ve etnik azınlıkların hakları kadar sivil haklar evrensel olarak tanınmalı ve demokratik, çoğulcu, ekolojik, feminist ve liberal bir toplumda garanti altına alınmalıdır.

Tüm bunlarla beraber, hazırsanız açık bir belediye toplantısında sizinle tartışmaya hazırız.

Biz eşitlik ve farklılıklara saygı ilkelerini dayatmaya değil, tartışmaya alışığız. Sadece İtalya için değil, tüm dünya ülkeleri için haklar çağı olan üçüncü milenyuma ulaştık. Rende, insan hakları ve halklar arası eşitliği korumak için ezilenlerin tarafında olacak!

İtalya’nın Calabria bölgesine bağlı olan Cosenza’nın Rende Belediyesi Nisan ayı başında Kürt Halk Önderi’ne onursal vatandaşlık vermişti. Belediye Başkanı Manna, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözümü için mücadele ettiğini vurgulayarak "Abdullah Öcalan'ın önerdiği demokratik konfederalizm, eşitliğe ve etnik, din, kültür ve cinsiyet çeşitliliğinin tanınmasına dayanan alternatif bir toplum modelidir" demişti.

Daha önce Palermo, Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano, Pinerolo, Castel de Giudice, Castel Bottaccio, Berceto, Cinquefrondi ve Fossalto belediyeleri de Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık vermişti.