Rojava’yı yazan İngiliz gazeteciye Almanya’dan giriş yasağı
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ne destek verdiği gerekçesiyle İngiliz gazeteci Matt Broomfield’in Schengen üyesi ülkelere girişi yasaklandı. Talep ise Almanya’dan geldi.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ne destek verdiği gerekçesiyle İngiliz gazeteci Matt Broomfield’in Schengen üyesi ülkelere girişi yasaklandı. Talep ise Almanya’dan geldi.
Geçtiğimiz hafta Kürt özgürlük mücadelesini desteklediği gerekçesiyle İspanyol aktivist Maria V.’yi sınır dışı ederek, 20 yıl boyunca ülkesine girişini yasaklayan Alman devleti benzer bir kararı İngiliz gazeteci Matt Broomfield için aldığı ortaya çıktı.
Üç yıl boyunca Rojava Kürdistan’ında kalan Broomfield, İngiliz medya kuruluşları “Vice”, “Independent ve “New Statesman” için Rojava’daki gelişmeleri anlatan haber/izlenimler kaleme kalıyordu. Ancak Broomfield’in Rojava devrimiyle yakından ilgilenmesi başta Almanya olmak üzere batılı ülkeleri korkuttu.
27 Nisan 2021 günü Yunanistan’dan vapur ile İtalya’ya geçmek isteyen Broomfield, İtalyan polisi tarafından gözaltına alınarak Yunan makamlarına teslim edilmiş, iki ay boyunca sınır dışı merkezlerinde tutulduktan sonra İngiltere’ye sınır edilmişti.
ALMANYA İSTEDİ, 26 ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANDI
Yunanistan’da başına gelenleri kendisine ait blog sitesinde kaleme alan Broomfield, ülkesi olan İngiltere’ye teslim edildiği sırada Yunan yetkililerinin kendisine Schengen üyesi ülkelere girişinin yasaklandığını bildirdiğini aktardı.
Bundan sonra Serbest Dolaşım Bölgesi Anlaşması olarak bilinen ve 26 Avrupa ülkesinin imzaladığı Schengen’e giremeyeceğini belirten gazeteci, talebin Almanya’dan geldiğine dikkat çekti.
İtalya’nın liman kenti Ancona’ya vardığında kendisini bekleyen ağır silahlı polisler tarafından gözaltına alındığını, ardından da Yunanistan’a teslim edildiğini ve mültecilerin tutulduğu Korinthos ile Petrorali’deki yüksek güvenlikli cezaevlerinde tutulduğunu hatırlatan Broomfield, devamla başına gelenleri şöyle anlattı:
“Her iki cezaevinde de yaşam koşulları çok kötüydü. Küçük bir koğuşta 40 kişi tutuluyorduk. Bilerek haftalarca bana kaçak mülteci muamelesine tabi tuttular. Ardından da Almanya’nın talebiyle 10 yıl boyunca Schengen’e giremeyeceğimi belirterek sınır dışı ettiler. Bana tek söylenen benim Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ne destek verdiğim için bu kararın alındığı.”
Schengen ülkelerinde “istenmeyen kişi” ilan edilmesinin arkasında Rojava’yı destekleyen Avrupalıları korkutma niyeti olduğuna dikkat çeken İngiliz gazeteci Matt Broomfield, “Özgürlük, demokrasi ve kadın hakları için verilen bir mücadeleye destek vermek asla suç olmamalı. Hem Britanya’da, hem de Almanya’da Rojava ile Kürt halkının mücadelesine destek veren aktivistler ile gazetecilerin seyahat özgürlüklerinin engellenmesi kabul edilemez” diye konuştu.