Rusya’daki Kürt kurumları: Paşinyan hükümetinin yaptığı utanç verici!

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda (BDT) Kürtleri temsil eden kurumlar, Ermenistan’ın iki Kürt devrimciyi Türk devletine teslim etmesini kınadı.

Uluslararası Toplumsal Kürt Kurumları Birliği, Uluslararası Kürt Kurumları Hareketi ve Êzdîxan organizasyonu ortak bir acıkama ile Erivan’ın iki Kürt devrimciyi Türk devletine teslim etmesine tepki gösterdi.

Ortak açıklama şöyle: "Bundan bir süre önce iki HPG gerillasının MIT tarafından yakalandığı bilgisi Türk basınında yayıldı. HPG bu konunun araştırılması sonucunda bu iki gerillanın Ermenistan sınırında yakalandığını ve Ermenistan devletinin mahkemesinin kararıyla serbest bırakılmasına rağmen Türk faşist devletine teslim edildiğini tespit etti.

Her iki devrimci 2021 Kasım ayında Serhat Eyaletinde Avareş nehrini geçerken, havanın sisli olmasından dolayı yol güzergâhlarını şaşırtmaları sonucunda Ermenistan sınırına çıkıyorlar. Burada Ermenistan sınır güvenliği ile karşılaşıyorlar, Ermenileri dost bildiklerinden bir çatışmaya mahal vermiyorlar ve Ermeni güçleriyle diyaloğa giriyorlar, bu diyalog sonucunda tutuklanıyorlar. Tutuklama sonrası merkezi Erivan zindanına götürülüyorlar. Haklarında dava açılıyor, davada devlet tarafından kendilerine bir avukat tahsis ediliyor, iki mahkeme yapılıyor ve son mahkemede haklarında 8 yıl hapis cezası veriliyor, bunun sonucunda her iki devrimci açlık grevine başlıyorlar. Avukatın ve bazı Aydınların devreye girmesi ile dava bir üst mahkemeye temize gönderiliyor ve üst mahkeme 23.02.2022’de verilen 8 yılık mahkûmiyet kararının iptaline ve her iki devrimcinin serbest bırakılmasına karar veriyor. Ancak her iki Kürt devrimcisi mahkemeden dışarı çıkartılmıyorlar, korsanvari bir şekilde devlet güçlerince bilinmeyen bir yere kaçırılıyorlar.

Bunun üzerine Paşinyan partisinden Kürt kotasından parlamenter olan sayın Kinyaz adalet bakanı ile görüşmesi, yine devletin farklı kurumları ile yapılan tüm görüşmelerde ‘her ikisinin de Ermenistan’da oldukları, sağlam olduklarını’ belirtmişler ve ‘devletin şerefi üzerine’ yemin ederek her iki devrimcinin yakında bırakılacakları konusunda söz ve telkinlerde bulunmuşlar. Bunun üzerine Kürt kurum ve şahsiyetleri Ermeni devletinin hükümetine güvenmişler, bu olayı basına, kamuoyuna açıklamamışlardır.

Ancak bu iki Kürt devrimci Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım’ın Ermenistan devlet yetkilileri tarafından Türk devletine gizli bir biçimde teslim edildiği belirlendi.

Ermenistan devletinin düşman ve Ermeni halkının katliamcısı olan faşist Türk devletiyle böyle bir ilişki içinde olması utanç verici. Ermeni halkına bu ihanete karşı tavır takınması çağrısında bulunuyoruz.

Ermenistan devlet kurumları ve adalet bakanlığı yetkilileri bu iki Kürt devrimci hakkında doğru dürüst bir bilgi vermeyerek Ermenistan’da bulunan Kürt kurumları ve Kürtleri oyalayarak bu ihaneti gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Bu teslim etme olayı Türk basınında haberi çıktıktan sonra açığa çıkmış. Biz Kürtler asırlardan beri Ermeni halkıyla ortak kaderi paylaşmaktayız ve böyle bir ihanetin ortaya çıkması esef vericidir.

Rusya ve BDT’de yaşayan Kürt Halkı bu teslim etme olayını büyük şaşkınlık ve üzgünlükle karşılamaktadır. Paşinyan hükümetinin Türk devletine karşı bu denli teslim olması ve teslimiyetinin ispatı olarak Kürt devrimcileri teslim etmesi utanç vericidir.

Yaklaşık 6 aydır bu iki Kürt devrimciden haber alınamazken ve mahkeme kararıyla serbest bırakılması gerekirken Ermenistan iktidarının böyle bir sahtekarlık ve ihanete baş vurması kabul edilebilecek bir durum değil.

Ermenistan iktidarının faşist Türk devletiyle kirli pazarlıklarda bulunması ve bunun sonucunda böyle bir ihanetin gerçekleştirmesi Ermeni halkına karşı yapılan büyük bir saygısızlıktır. Bu Ermeni halkının değerlerine karşı bir hakarettir ve bunun hesabı sorulmalı.”