Saarbrücken, Freiburg, Kiel ve Heilbronn’da Newroz kutlandı-YENİLENDİ

Almanya’nın Saarbrücken, Freiburg, Kiel ve Heilbroon kentlerinde alanlara çıkan binlerce kişi Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Newroz kutlamaları sürüyor.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Aktion 3. Welt Saar e.V, Saarlandischen Flüchtlingsrates e.V. ve Saarland Kürt Toplumu Merkezi Newroz’u ortak bir şekilde kutladı.

Staatsteater’in önünde saat 18.30’da başlayan etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Almanca ve Kürtçe konuşmalar yapıldı.

Saarland Kürt Toplumu derneği adına yapılan konuşmada, Newroz’un Kürtler için önemine dikkat çekildi. İşgalcilerin bütün kirli politikalarına ve imha konseptine rağmen Newroz’un büyük coşkuyla kutlandığı belirtilen konuşmalarda HDP’ye açılan kapatma davası, cezaevinde devam eden açlık grevleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tercihte en iyi cevabın Newroz alanlarına dolduran milyonlarca Kürdistanlı ve dostlarının verdiğini belirtildi.

Kutlamada Alman Kurumları Aktion 3. Welt Saar e.V, Saarlandischen Flüchtlingsrates e.V üzerinde Almanca “Kürtler için anayasal haklar – PKK yasağı derhal kaldırılsın” yazılı dev bir pankart açtı. Etkinlikte Aktion 3. Welt Saar e.V. yöneticisi Roland Röder yaptığı konuşmada “Ankara’da oturan sultan her gün katliamlarına yenilerini ekliyor. İnsan hakları uluslararası hukuku hiçe sayıyor. Almanya başbakanı Merkel’i ‘Nazilikle’ suçlarken, Türkiye’de kendi halkına karşı en ağır insan haklarını ihlalinde bulunuyor. Alevileri, Ermenileri, Êzidîleri, laik Türkleri, Kürtleri herkesi katliamla tehdit ediyor. Kürtler üzerinde çok ağır suç ihlalleri bulunuyor. En son HDP’yi kapatarak Kürtleri siyasetten bitirmek istiyor ve maalesef sultanın bu politikalarına karşı dünyada bir ses çıkarmıyor” dedi. Röder, PKK yasağına da tepki gösterdi.

Alman yazar Alfred Andersch’in Yahudiler için söylediği “Özgürlük nedir biliyor musun? eğer sen bir kraliyet de kral ve kraliçenin adres defterinde komünist partisinin telefon numarasını buluyorsan özgürlükten bahsedebilirsin” sözünü de hatırlatan Röder, “Bunun aynısını Türkiye’ye uyarlarsak eğer Türkiye’de, Türkler, Kürtler, PKK ile ilgili bir şey araştırdığında gerçeğe ulaşabiliyorsa özgürce PKK’yi konuşup PKK’nin düşüncelerini tartışabiliyorsa işte o zaman Türkiye mükemmel bir demokrasi örneğini gösteriyor diyebiliriz” dedi.

Etkinliğe Kürt kadın siyasetçi Nilüfer Koç’un gönderdiği görüntülü mesaj sinevizyon ile izlendi.

Kutlama Newroz ateşinin yakılması ile müzik eşliğinde halayların çekilmesi, sloganlarla sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Kürdistan’ın dört parçasından halkın katılımıyla Newroz kutlandı.

Newroz kutlaması öncesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi kınayan bir yürüyüş de yapıldı.

Saat 17:00’de Platz der Alten Synagoge’da bir araya gelen Kürdistanlılar bir yürüyüş düzenledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kınandığı sloganların atıldığı yürüyüş yeniden Alter der Alten Synagoge’a döndü.

Alter der Alten Synagoge’da ise Newroz kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada DKTM ile PYD temsilcileri konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra ateş yakıldı ve müzik eşliğinde halaylarla kutlama sona erdi.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde de TJK-E ve DKTM’nin çağrısı ile Newroz için yürüyüş düzenlendi.

Theresenwiese’de bir araya gelen yüzlerce kişi şehit aileleri Newroz ateşini yaktı.

Kutlamada KON-MED’in Newroz mesajı, Goran Hareketi ve Heilbronn DKTM adına konuşmalar yapıldı.

Kutlamada Seyitxan ile Koma Dengê Welat sahne aldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde de Kürdistanlılar coşkulu bir şekilde Newroz'u kutladı.