GÖRÜNTÜLÜ

Saerbeck‘te PKK’nin kuruluş yıl dönümü kutlandı

PKK’nin kuruluşunun 46. yıl dönümü Almanya’nın Saerbeck kentinde coşkuyla kutlanırken, Avrupa’daki Kürt toplumunun Rojava’nın özgürleşmesindeki önemine vurgu yapıldı.

27 Kasım 1978’de kurulan Partiya Karkerên Kurdistan’ın (PKK) kuruluşunun 46. yıl dönümü Almanya’nın Saerbeck kentinde çok sayıda Kurdistanlının katılımıyla kutlandı.

Saerbeck Demokratik Kürt Toplum Meclisi öncülüğünde yapılan kutlama, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Binevş Cizirî, Sîpan Xelat, Yılmaz Tekin ve Kani Bilal gibi Kürt sanatçıların katıldığı kutlamanın açış konuşmasını DKTM eşbaşkanları yaptı.

FİS’TE EKİLEN TOHUMLAR YEŞERİP TÜM KÜRDİSTAN’A YAYILDI

Saerbeck DKTM eşbaşkanları yaptıkları konuşmada, “Bu kutlamayı başta Serok Apo’ya, şehitlerimize, şehit ailelerimize adıyoruz. Diriliş günü, bugün dört parça Kürdistan’da direnen ve bu salonda yer alan Kürdistanlılara kutlu olsun. Hepiniz hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi bu diriliş gününde Kürt gençlerinin ektiği tohumlar bugün şehir şehir, ülke ülke yeşerip boy veriyor. Bugün Kürt halkının varlık yokluk günüdür. Diriliş günü dört parça Kürdistan’da kutlandı. Bugün ise Osnabrück, Münster gibi alanların da katılımıyla bölgemizde kutlamayı yapıyoruz. Günümüzde Kürt halkı çok önemli bir dönemden geçiyor. Özgürlüğümüzü, Önderliğimizin özgürlüğünü sağlayana kadar mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.”

AVRUPA’DAKİ KÜRT TOPLUMU ROJAVA’YI SAVUNMALI

Kutlamada Siyasetçi Faysal Sarıyıldız bir konuşma yaparak, Avrupa’daki Kürt toplumunun Rojava’nın özgürleşmesindeki önemine değindi. Sarıyıldız konuşmasında “Bugün Avrupa’da yüz binlerce Kürt yaşıyor. Eğer bizler sokağa çıkar, sesimizi çıkarırsak, Avrupa toplumu da bizi duyar ve kendi yöneticilerine baskı uygular. Bir açıklama yaptıklarında bizi de dikkate alacaklardır. Bu nedenle ben katılmasam bir şey olmaz demeyelim. Ne kadar sesimizi çıkarır, ne kadar çığlığımızı büyütürsek onlar da o kadar sessiz kalamazlar. Çok iyi bilinmesi gerekir ki Selefilerle, DAİŞ’le Rojava’ya Suriye’ye demokrasi gelmez. Bugün sanki DAİŞ’ten ayrılmışlar gibi kendilerini gösterip farklı olduklarını gösteriyorlar. Mezarları, tarihi yerleri yok ediyorlar. Ve güya DAİŞ’ten farklılar” dedi.

BİZLER DEVRİMCİLERİMİZLE ONUR DUYUYORUZ

Sarıyıldız, Kürt serhildanlarından örnekler vererek, günümüzde Kürt ulusal birliğinin önemine vurgu yaparken, şunları şöyledi: “Bakınız, önceki serhildanlar ya bir aileye ya bir kente ya da bir bölgeye yönelikti. Örneğin, Seyid Rıza isyanı Dersim’de çıktı ancak diğer bölgelerde Kürt toplumu dahil olamadı. Alevi toplumumuz öncülük etti ancak Sünni toplumumuz dahil olmadı. Çünkü öylesi bir güç, anlayış, birlik yoktu. Birçok isyan çıktı. Binlerce kahramanımız katledildi. Öyle ki 1938’e gelindiğinde bu isyanlar tek tek başarısızlığa uğradı. Sadece Dersim’de 80 bin insanımız katledildi. Günlerce Munzur suyu kan aktı. Mağaralarda çocuklar, kadınlar fare zehriyle toplu katledildi. Agirî isyanında binlerce Kürt çocuğu Zîlan deresinde katledildi. Bir iki yıl önce sel oldu, insan kemikleri ortaya çıktı orada. Son yüzyılı Kürdistan’ı mezar haline getirdiler. Cizre’de özyönetim direnişi olduğunda Mehmet Tunç telefonda dedi ki, ‘biz 60 sivil insanız hiçbirimizde silah yok ancak biz buraya sebepsiz yere gelmedik. Uluslararası hukuka göre bizleri buradan alıp hastaneye götürmeleri gerekir, zira hepimiz burada yaralıyız . Ancak Türk devleti istiyor ki biz beyaz bayrak sallayalım onların ayağına gidelim. Postallarıyla bizi ezip bizim şahsımızda Kürt halkının onurunu ayaklar altına almak istiyorlar. Halkımız çok iyi bilsin ki bir Seyid Rızaların, Şêx Saîdlerin torunlarıyız. Biz Kemallerin, Hayrilerin yoldaşlarıyız. Onlar asla diz çökmedi. Başını eğmedi. Biz de başımızı eğmeyeceğiz. Halkımız bizimle onur duysun. Bakınız bu irade bir dağ gibidir. Bu irade ile Rojava’da bir devrim oldu. Hatırlayınız, bir ara Kobanê’de 100 kişi kalmıştı ancak onlar da Kobanê’yi terk etmedi. Ondan sonra dünyanın dört bir yanından enternasyonalistler, Tirkiyeli devrimciler Rojava’ya akmaya başladı. Devletlerin oradaki devrimi görmediğini sanmayın. Tüm devletler o devrimi görüyor. Filozoflar, akademisyenler, aydınlar, yazar ve sanatçılar oradaki devrimi görüyor. Zizek diyor ki, dünyada demokrasi umudumuz kalmamıştı, Kürt halkı demokrasi umudumuzu diriltti. Bu bizim için onurdur. Bizler de çocuklarımızla gurur duymalıyız. Ancak henüz her şey bitmedi. Hatta en ağır süreç şimdi başlıyor.”

PKK kuruluş yıldönümü kutlaması, sanatçılar Binevş Cizirî, Sîpan Xelat, Yılmaz Tekin ve Kani Bilal’in stranları, katılımcıların halaylarıyla son buldu.