Serxwebûn’un Eylül sayısı çıktı

Serxwebûn gazetesinin Eylül sayısı “Rêber Apo’nun ve Kürdistan’ın özgürlüğü için hamleyi büyütelim” manşetiyle çıktı.

Serxwebûn’un 489. sayısında, dünya ve bölgede yaşanan son siyasal gelişmeler, ‘Özgürlük Zamanı’ hamlesi, kadın zindan tarihi, gençliğin dönem görevleri ve Osmanlı’dan günümüze Türkiye’de askeri darbelerin kodlanan zihniyet yapısı ile 17 Eylül 2021 tarihinde Süleymaniye’de Türk devletinin saldırısında katledilen Şükrü Serhed üzerine anı yazısı yer alıyor. Ayrıca Pirdoğan Kemal, “Arı soktu, kayadan düştü öldü yalanı artık tutmuyor” başlıklı yazısında Türk devletinin artık asker cenazelerini alamayacak duruma geldiğini ve üstünü örtmeye çalıştıkları asker ölümlerinin gerillalar tarafından nasıl kayıt altına alınarak deşifre edildiğini yazdı.

FEDAİ BİR DİRENİŞ, DESTANSI BİR TARİH

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, “Fedai bir ruh, büyük bir fedakarlıkla tarihi bir savaş yürütüyoruz” başlıklı yazısında Türk devletinin asıl hedefinin Kürdistan’ın tüm parçalarında Misak-ı Milliyi güncelleyerek hayata geçirmek olduğunu ve bu yüzden gerillaya yönelik uluslararası devletlerin yasalarına göre yasak olan farklı farklı ve dar alanlarda etkili olan özel yapımlı kimyasal silahlar, taktik nükleer, termobarik, fosfor silahlar kullandığını belirtiyor. Karayılan, “Türk ordusu bize karşı havadan ve yasaklı silahlarla savaşıyor. Biz onlara karşı insanın iradesi, cesareti ve çalışkanlığı ile savaşıyoruz” diyor. Devamında ise özellikle önümüzdeki üç ayın gerilla savaşı için çok önemli olduğunu, varlık ve yokluk savaşı yürüttüklerini ve bu yüzden kimin elinden ne geliyorsa yapması gerektiğinin altını çiziyor.

ÖZGÜRLÜK ZAMANI HAMLESİ

KCK’nin 12 Eylül 2020 tarihinde ‘Tecride, işgale ve faşizme son, özgürlüğü sağlama zamanı!’ şiarıyla başlattığı hamleye ilişkin KCK Yürütme Konseyi Üyesi Xebat Andok yazdı. Andok, “Her şeyi Kürtlerin savaşabilme kapasitesi belirleyecektir” başlıklı yazısında,  “Özgürlük Zamanı hamlesi geçen iki yıllık süre zarfında, özellikle uluslararası alanda pek çok değişik eylem ve etkinlikle büyük bir ivme kazanmıştır. Ulusal ve bölgesel karakteri aşarak giderek daha fazla küresel bir önder haline gelen Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için girişimler en fazla bu dönemde gelişmiştir” diyor.

Hamleyi kadın hareketi boyutuyla değerlendiren KJK Koordinasyonu Üyesi Hêvî Nûda ise, hamlenin esas görevinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Kürdistan’ın ve kadınların özgürleştirilmesi olduğunu belirtiyor. Hêvî Nûda, “Bizler kadın hareketi olarak Rêber Apo’nun bu tarihi direnişinden hem güç alıyoruz ve hem de bu direnişi hamlemizin esas kaynağı, yöneldiği hedef olarak belirliyoruz. Hamlemizin gelişimine asıl yön veren, İmralı gerçeğinin teşhiri ve Rêber Apo’nun özgürlüğüdür” diyor.

NATO, RUSYA-ÇİN-İRAN’I HEDEFLEYEN BİR KONSEPT OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “Başarının yolu Birinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan sistemi anlamaktan geçer” başlıklı yazısında, küresel güçlerin bölgeye müdahalesi, bölgede olası yaşanacak değişimlerin nereye ve nasıl evrilebileceğini analiz ediyor. Kalkan, “Şimdiye kadar Türkiye ve Yunanistan arasında bir denge kuruyorlardı ama şimdi Yunanistan’a daha fazla ağırlık veriyorlar. Yunanistan’a askeri tesisler yaptılar, F-35 verdiler. Böylece Ortadoğu’da İsrail-Arap ittifakı, Avrupa’da, Balkanlar’da Yunanistan’ı güçlendirerek Türkiye dışlanıyor. ‘Türkiye’nin Tahran ve Rusya ile ilişkileri neden bu kadar gelişti?’ sorusunun cevabını burada aramak lazım” diyor.

ZİNDANLAR KADIN DİRENİŞİNİN TANIĞI

Zilan Kaya, “Kadının zindan direniş tarihi” başlıklı yazısında, “12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte Kürdistan’da devrimci kadınlar da kitlesel olarak tutuklanmaya başladı ve böylece günümüze kadar süren zindan direniş geleneği de başlamış oldu. Elazığ grubunda tutuklananlar arasında yer alan Sara (Sakine Cansız) gözaltından başlayarak düşmanın faşist işkencelerine karşı sergilediği devrimci duruşuyla PKK’de kadın direnişçiliğinin sembolü haline geldi.” diyor.

Serxwebûn Eylül ayı sayısında ayrıca Cemal Şerik’in “Darbeler ve 12 Eylül Gerçeği”,  Komalên Ciwan Koordinasyonu’nun “Kürdistan Devrimci Gençliği Toplumsal Direnişin ve Savaşın Öncüsü Olacak” başlıklı yazıları ile Cemşit Serhed’ın Şehit Şükrü Serhed’e ilişkin Kürtçe kaleme aldığı anı yazısı da yer alıyor.

Serxwebûn yazılarına serxwebun.info üzerinden ulaşılabilir.