Siyasetçi Kenan Ayaz’a 4 yıl 3 ay hapis

Kürt siyasetçi Kenan Ayaz'ın karar duruşması Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Ayaz’a 4 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kürdistanlılar, kararı mahkeme önünde protesto etti.

Almanya'nın tutuklama emri üzerine Kıbrıs'tan iade edilen Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın karar duruşması, bugün Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Ayaz, 4 yıl 3 ay hapse çarptırıldı.

Duruşma öncesi mahkeme binası önünde Kenan Ayaz ile dayanışma mitingi düzenlendi.

Hamburg Kenan Ayaz'la Dayanışma Komitesi tarafından organize edilen mitinge onlarca kişi katıldı. Yazar ve kadın hakları aktivisti Anja Flach, Kenan Ayaz'ın mahkemeleri boyunca yaptığı savunmalarda mahkeme heyetine adeta bir insanlık dersi verdiğini söyledi.

“Sadece Ayaz ile değil tüm siyasi tutsaklarla dayanışmamızı gösterelim” diyen Anja Flach, karar ne olursa olsun her zaman Kenan Ayaz ve diğer siyası tutsakların özgürlüğü için her zaman eylemde olacaklarını söyledi.

Öğleden sonra saat 14.15 te görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, Kenan Ayaz'ın 2018-2019 tarihleri arasında PKK içerisinde üst düzey sorumluluk aldığı ve bu çerçevede faaliyetler yürüttüğü iddiasıyla 4 sene 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

AYAZ: ERDOĞAN’A DESTEĞİNİZ ŞEHİRLERİNİZDE ÖLÜM OLARAK GERİ DÖNÜYOR’

Mahkeme heyetinin kararını büyük bir soğukkanlılıkla ve zafer işaretiyle karşılayan Kenan Ayaz,  şunları söyledi:

'Karar ne olursa olsun ben halkımın özgürlük mücadelesinin bir neferiyim. Rojava'da dünyanın en güzel kadınları dünyanın en çirkin erkeklerini bozguna uğratırken, mahkemeniz beni bu çirkin erkeklerin en çirkini olan diktatör Erdoğan’ı memnun etmek için yargılıyor ve ceza vermek istiyor. Vereceğiniz ceza ne olursa olsun beni özgürlük mücadelemden asla alıkoyamayacaktır. Sizler sadece Türk devletini ve Erdoğan’ı memnun etmek için beni ve arkadaşlarımı yargılıyorsunuz. Erdoğan'a destek vermekle aynı zamanda DAŞ teröristlerine destek veriyorsunuz. Bu destek Solingen'de Mannheim'de halkınıza ölüm olarak geri dönüyor. Bu alçakça saldırılarda yaşamını yitiren insanları saygı ile anarken yaralılara acil şifalar, ailelere de başsağlığı dileklerimi gönderiyorum. DAİŞ’in ve Erdoğan’ın terörünü görmezden gelen mahkemeleriniz, demokratik yollardan taleplerini dile getirmek isteyen bizleri yargılayarak kendi hukukunuzla çelişiyorsunuz.”

Kenan Ayaz, son olarak kendisini yalnız bırakmayan Kürdistanlılara, Alman dostlara ve Kıbrıs’ta kendisi için mücadele eden tüm Kıbrıs halkına selam ve sevgilerini gönderdiğini ifade etti.

Mahkemenin kararını açıklamasının hemen ardından salonda bulunan 40 kişilik bir grup, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atarak tepki gösterdi.

AVUKAT KUHN: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Mahkeme sonrası konuştuğumuz Kenan Ayaz'ın avukatı Stefan Kuhn, kararın kabul edilemez ve skandal olduğunu belirterek bir hafta içerisinde karara itiraz edeceklerini söyledi.

Mahkeme boyunca Kenan Ayaz'ın düşüncelerini büyük bir kararlılıkla dile getirdiğini ifade eden Kuhn, Kenan Ayaz'ın halkının özgürlüğü için mücadele eden bir insan olduğunu söyledi.

Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, verilen kararın kabul edilemeyecek ve skandallarla dolu olduğunu belirtti; “Mahkeme bu kararla Erdoğan rejimini bir kez daha mutlu etmiştir” diye ekledi.

‘TÜRK MAHKEMELERİNDEN FARKLI DEĞİLLER’

Siyasetçi Selma Irmak kararın hiçbir hukuki tarafının olmadığını, zira cezanın Kenan Ayaz'ın düşüncelerine verildiğini vurguladı. Kenan Ayaz'ın asla şiddete bulaşmadığını, düşüncelerini siyaset yoluyla dile getirdiğini söyleyen Selma Irmak, “Aslında verilen ceza, Kürtlere ‘siyaset yapmayacaksınız, siyaset yapma hakkınızı engelliyoruz’ anlamına gelmektedir” dedi.

Siyasetçi Nihat Akdoğan ise, Alman mahkemelerinin adeta Türk mahkemelerini kendilerine örnek aldığını dile getirdi. Akdoğan, “Alman savcıların ‘kopyala, yapıştır’ mantığı ile Kürt siyasetçilerini cezalandırması ile Türkiye’de Kürt siyasetçilerin ‘KCK davası’ adı altında yargılanması arasında bir fark göremiyorum. Dünyanın neresinde olursanız olun, Kürtseniz ve özgürlük mücadelesini savunuyorsanız, bunun bedelini size bir şekilde ödetiyorlar” sözleriyle karara tepki gösterdi.