Siyasi tutsaklar için Hollanda, İsveç ve İsviçre’de soru önergeleri

Türkiye cezaevlerindeki hasta ve siyasi tutsakların durumuna ilişkin Hollanda, İsveç ve İsviçre’de soru önergeleri verildi.

Hollanda Sosyalist Parti’den Jasper van Dijk, Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutsaklar için hükümete verdiği soru önergesinde hükümetin Türkiye’deki siyasi tutsaklara ilişkin politikasını sordu.

Dijk, 1600 dolayında tutsağın hasta olduğunu ve bunların serbest bırakılmadığını hatırlatarak, “Türk yetkilileri, siyasi tutuklu Aysel Tuğluk da dahil olmak üzere hasta tutukluların hastanede daha fazla tedavi görmeleri veya evde ölmelerine izin vermeleri amacıyla nakletmek için zorlamaya hazır mısınız?” dedi.

İsveç Parlamentosundan bağımsız parlamenter Amineh Kakabaveh de Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin yanıtlaması için verdiği önergede Aysel Tuğluk başta olmak üzere siyasi tutsakların durumuna ve cezaevlerinde son aylarda yaşanan ölümlere dikkat çekti.

Kakabaveh, “Türk hukuk sisteminin insan haklarına aykırı davrandığı ve cezaevlerinde insan haklarını ihlal eden koşulların bulunduğu açıktır. İsveç hükümeti bunu dikkate almalı ve AB'yi de aynısını yapmaya ikna etmelidir” dedi.

İsviçre Parlamentosunda Yeşiller Grubu üyesi Stéfanie Prezioso verdiği soru önergesinde Federal Hükümete çağrıda bulunarak hasta ve siyasi tutsaklar için harekete geçmesini istedi.

Cezaevlerinde hayatını kaybeden tutsaklar, artan baskılar ve işkence vakalarına işaret eden Prezioso, “Federal Konseyi, Kürt halkının, eylemcilerinin ve milletvekillerinin insan haklarının nihai olarak güvence altına alınması için Türk yetkililere kararlı bir şekilde müdahale etmeye çağırıyoruz” dedi.