SP: Türkiye uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeli

Geçtiğimiz hafta Ankara’ya bir heyet göndererek başta HDP olmak üzere muhalefet ve STK’larla biraraya gelen İsviçre Sosyalist Parti (SP), “İnsan hakları konusunda Türkiye’nin uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor” çağrısında bulundu.

2-4 Şubat tarihleri arasında İsviçre’de ulusal hükümetin ortaklarından Sosyalist Parti (SP)’nin federal milletvekilleri Mustafa Atici, Fabian Molina ve Jon Pult’dan oluşan bir heyet Ankara’da bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ve HDP Eşbaşkan Yardımcısı Feleknas Uca’nın da aralarında bulunduğu HDP’li yetkililerle görüşen SP heyeti, CHP’nin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya gelmişti.

Heyetin İsviçre’ye dönüşü ardından Sosyalist Parti Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve hukuksuzluklar konusunda yazılı bir açıklama yaparak çağrılarda bulundu.

Heyette yer alan federal milletvekili Mustafa Atici, İsviçre ulusal hükümetine “Türk hükümetinin uluslararası sorumlulukları yerine getirmesi için harekete geçin” çağrısını yaptı.

'İSVİÇRE’NİN ÖZEL SORUMLULUĞU VAR'

Parlamenter Atici, hem kalabalık bir Türkiye diasporasına ev sahipliği yapması hem de Türk devletiyle güçlü siyasi/ekonomik ilişkilerden dolayı İsviçre’nin özel sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekti. Sosyalist Parti ise gittikçe otoriterleşen Erdoğan rejimine karşı demokratik güçlerin içinde yer aldığı demokrasi ittifakını desteklediklerini bildirdi.

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ve HDP Eşbaşkan Yardımcısı Feleknas Uca ile yaptıkları görüşmede Türkiye’de çoğulcu demokrasinin önemi, sosyal adalet ve azınlıkların korunması ile azınlık haklarına saygı gösterilmesi konularında görüş alışverişinde bulunduklarını hatırlatan SP, devamla Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmelere dair bilgileri kamuoyuna açıkladı:

“Görüşmelerimizde Türkiye’de yeniden bir hukuk devletinin inşa edilmesinin önemini dile getirdik. Özellikle de düşünce ve fikir özgürlüğü konusunda yaşanan ihaleler ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğine dair görüşlerimizi dile getirdik. STK’larla yaptığımız görüşmelerde ise siyasi baskılar karşısında demokratik direnişe dair uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptık.”