Avrupa'da kitlesel 9 Ekim protestoları: Tecrit kırılacak, Önder Apo özgürleşecek!

Avrupa'nın birçok merkezinde 9 Ekim komplosunun yıl dönümü dolayısı ile bir araya gelen Kürtler ve dostları, komployu kınayarak, “Tecrit kırılacak, Önder Apo özgürleşecek” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1988’de Suriye’den çıkmasıyla başlayan Uluslararası Komplo’nun protesto edilmesi amacıyla İsveç ve İngiltere başkentlerinde yürüyüşler gerçekleştirildi. 

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’da yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun başlangıç tarihi olan 9 Ekim’in 24’üncü yıl dönümünü kitlesel bir yürüyüşle protesto etti.

İskandinavya Demokratik Kürt Toplum Meclisi (NCDK-Skandînavya) öncülüğünde Abdullah Öcalan’ın resimleri ve “Önder Apo’nun özgürlüğü, özgürlüğümdür” yazılı pankart taşıyan Kurdistanlılar, saat 14.00’da Norra Bantorget meydanında yürüyüşe başlayıp Normalmstorget parkına kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında PKK’nin AB’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması amacıyla imza toplama çalışması yürütüldü.

Yürüyüş boyunca “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atan kitle, Normalmstorget parkında miting yaptı.

NCDK-Skandînavya adına söz alan Hemîd Amed, şöyle konuştu: “24 yıl önce emperyalist devletler bu komploda yer aldı. Bu dönemde Kürt halkının özgürlük umudu vardı, halkın umutlarını kırmak için bir komployla Rêber Apo’yu esir aldılar. Bu komploda yer alan bütün güçleri kınıyor, protesto ediyoruz. Komplonun 25’inci yılına girerken, Rêber Apo özgürlüğüne kavuşuncaya kadar alanları terketmeyeceğimizi söylüyoruz. Kürt halkı ve dünya umutlarını ve özgürlüğünü Rêber Apo’nun fikir ve düşüncelerinde görüyor. Bugün Rojhilatê Kurdistan da “Jin jiyan azadî” sloganıyla alanlara çıktı, özgürlüğünü istiyor.”

Eylem, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.

LONDRA

Londra Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 yılında Suriye'den çıkarılması ile başlayan uluslararası komplonun 24. yıl dönümü dolayısı ile Dalston’da kitlesel eylem ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Dalston Halkevi binası önünde başlayan eylem, Nagihan Akarsel şahsından tüm Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları ile Öcalan’a özgürlük isteyen pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Kahrolsun uluslararası komplo”, “PKK halktır, halk burada”, “Kahrolsun ihanet”, “Katil TC”, “Jin jiyan azadî” şeklinde sloganlar atıldı.  

Eylemde, Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Tükan Budak, Baran Pazarcık, Jiyan Kadın Meclisi adına Elif Sarıcan ve KCDK-E Başur adına Şivan Heval birer konuşma yaptı.  

9 Ekim’in Kürt halkı ve Ortadoğu halkları açısından ‘kara gün’ olarak nitelendirildiğine dikkat çekilen konuşmalarda, “Önder Apo şahsında Kürdistan ve Ortadoğu halkları karanlığa gömülmek istendi. Ancak Önder Apo, 24 yıldır bulunduğu tek kişilik hücrede hem komployu ve komplocuları hem de tüm gerici zihniyetlere alaşağı etti. Önder Apo’yu tutsak ederek halkları esaret altına aldıkların sananlar yanılıp bozguna uğradılar. Bugün Önderi Apo’nun cinsiyet özgürlükçü paradigması tüm Ortadoğu’ya yayılarak, ‘Jin jiyan azadî’ sloganı ile halkların özgürlük isyanı haline dönüşmüştür. İşte bu halkların özgürlük isyanı ile tecridi kıracağız, Önder Apo’yu özgürleştireceğiz” dedi.

Abdullah Öcalan’a yönelik ‘Bijî Serok Apo” (Yaşasın Önder Apo) haykırışının sadece bir slogan olmadığı vurgulanan konuşmalarda, “Bijî Serok Apo demek eşitlik, özgürlük demektir. Bijî Serok Apo demek , tüm gerici barbar sistemlere karşı kadın özgürlüğü, ekolojik demokratik devrim demektir” diye kaydedildi. İşbirlikçi ihanetçi çizgiye karşı devrimci mücadelenin yükseltileceği vurgulanarak, faşist Türk devlet rejiminin Nagihan Akarsellerin mücadelesi karşısında mutlaka yenileceğinin altı çizildi.  

 Ardından kitle kortej halinde Halkevi’nden Stoke Newington İstasyonu önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca yüzlerce bildiri dağıtılırken “Öcalan” sloganları haykırıldı. 

Yürüyüş kortejine dönük bir Türk faşistin provokasyon girişimine gençler sert tepki gösterdi. Türk faşiste karşı gençlerin sert tavrı üzerine, polis ile kitle arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından kitle, “Faşistler nerede Apocular her yerde”, “Kahrolsun TC”, “Free free Kürdistan” sloganları ile tekrar yürüyüşe geçti. Yürüyüşün sonunda yapılan kısa konuşmalarından alkış ve sloganlar ile eylem sona erdi.  

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux ve Toulouse kentlerinde yaşayan Kürtler, 9 Ekim protestosu için Bordeaux’da bir araya geldi.

İlkin Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal’ın katılımıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo hakkında bir toplantı düzenlendi.

Daha sonra protesto yürüyüşü için Place de la Bource alanında toplandı. Buradan yürüyüşe geçen kitle, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla Victoire meydanında bir miting gerçekleştirdi.

HELSİNKİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplo Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan bir açıklamayla protesto edildi.