Strasbourg’da Kürtler CPT’ye yürüdü

Strasbourg’daki Avrupa Konseyi önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Ocalan’ın özgürlüğü için toplanan Kürdistanlılar, CPT’ye doğru yürüdü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verilmesi için Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) çağrısıyla Avrupa Konseyi (AK) önünde başlatılan kitlesel oturma eylemi ikinci gününde devam etti.

Nöbetin ikinci gününde eylemi aralarında Kürdistanlılar Demokratik Toplum Federasyonu (FCDK-KAWA), Kürdistani Halklar Federasyonları (FED-GEL) bileşenleri, Güney Almanya Kadın Hareketi’nden temsilciler, sanatçılar Hozan Diyar ve Deniz Deman’ın da yer aldığı bir grup devraldı.

AK VE CPT HAREKETE GEÇMELİ

Eylemde konuşan siyasetçi KNK Üyesi Tahir Koçer, "AK ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) 19 aydır haber alamadığımız Önderlik için tüm girişimlere rağmen harekete geçmiyor. Görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. 25 yıldır Kürt halkı Önderliği için adalet talebini haykırıyor. Sesimiz AK ve CPT’ye ulaşana ve onları harekete geçirene kadar taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

TJK-E: MÜCADELEMİZ HER ALANDA SÜRECEK

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan Helene Dersim ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi ve Uluslararası Komplo’yu kabul etmediklerini belirterek, 24 yıldır AK ve CPT önünde bunu haykırdıklarını kaydetti.

Dersim, “Komployla tarihe geçen bu ay, diğer taraftan şehitler ayıdır. Tam 24 yıldır Kürt halkı ve dostları Önder Apo’nun özgürlüğü için direnişe devam ediyor. Her ne kadar uluslararası güçler soykırımı güçlendirmeye çalışsalar da 21. yüzyılda biz kadınlar da buna karşı direnmeye devam edeceğiz. Kadın özgürlüğünün sembolleri Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel katledildiler. Onların şahsında devam eden mücadelemizi her noktada, alanda sürdüreceğiz” diye konuştu.

UCA: AK’NİN TÜRKİYE RAPORU AÇIKLANACAK

HDP’li vekil Feleknas Uca ise “Kürt halkının yıllardır devam eden CPT ve Avrupa Konseyi (AK) önündeki iradesine sahip çıkma eylemi önemlidir” dedi.

Uca, “Önemli bir diğer konu ise AK’nin yarın açıklanacak yıllık Türkiye raporudur Türkiye meclisi de AK’nin yükümlülükleri altındadır. Biz de HDP olarak bu yükümlülükler gereği buradayız. Yarın HDP olarak gerek CPT gerekse AK’deki partilerle bir dizi görüşmeler yapacağız. Bu görüşmelerde Türkiye’nin genel durumu ve cezaevlerinin durumunu ele alacağız” diye ekledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında “tüm halklar üzerinde tecrit uygulandığı” tepkisinde bulunan Uca, “Paralel olarak cezaevlerinde de tutsaklara karşı işkence artıyor” dedi.  AK üyesi devletlerin bunlara sessiz kalması halinde hem AK hem de CPT’nin sorumlu olacağı konusunda uyaran Uca, bu nedenle Strasbourg’daki eylemin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Tecridin bu kadar derinleştirilme ve baskıların arttırılmasının Türk devletinin “son çırpınışları” olduğunu söyleyen Uca, “Az kaldı gidecekler. İnanın başarı bizim olacak” dedi.

CPT’YE YÜRÜDÜLER

Açıklamanın ardından kitle AK binası önünden CPT’ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar ile “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı. Eylemcileri ayrıca Abdullah Öcalan’ın “umut hakkı"ndan muaf tutulması kınanarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

HER GÜN BAŞKA BİR GRUP SÜRDÜRECEK

Oturma eylemini çarşamba günü, Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Kürdistan İslam Toplumu (CÎK), Alevi Dernekleri Federasyonu (FEDA), Êzîdî kurum temsilcileri, ve Avrupa Kürt Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) sanatçıları devralacak.

Ayrıca, heyet CPT ile bir görüşme yapacak. Perşembe günü ise geniş katılımlı bir eylem düzenlenecek. Eyleme Belçika, Lüksemburg, Fransa, Hollanda’dan ve gençlik hareketlerinden katılımlar bekleniyor.