Strasbourg'daki nöbet 11. yılına giriyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da yürütülen nöbet eylemi 11. yılına giriyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da yürütülen ve Avrupa'daki Kürtlerin en uzun eylemi kabul edilen nöbet eylemi 25 Haziran’da 10 yılını geride bırakarak, 11’inci yılına giriyor.

2012’de başlayan eylemin 10. yıl dönümü vesilesiyle Kürt halkının dostları bugünden itibaren Avrupa Konseyi önünde bildiri dağıtmaya başladı.

Bildirilerde, Abdullah Öcalan’ın 23 yılı aşkın bir süredir sistematik bir tecride tabi tutulduğu, uluslararası hukukta norm olan tüm insan haklarının ayaklar altına alındığı belirtildi.

Bildirilerde şunlara da dikkat çekildi:

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yanı sıra BM’nin tanımına göre uzun süreli tecrit işkence olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar son iki yıldır hem Avrupa Konseyine bağlı İşkence Önleme Komitesi CPT ve hem de Konseyin Parlamenterler Asamblesi olarak adlandırılan meclisi İmralı’daki şartların kabul edilmeyeceği ve değiştirilmesi gerektiğine dair karar ve tavsiyelerde bulunsa da, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecrit aksine daha da ağırlaştırılmıştır. Özellikle son bir yıldır ardı ardına verilen disiplin cezaları, Türk devletinin uluslararası hukuku hiçe saydığını ortaya koymaktadır. Ancak Türk devletinin bu yaklaşımlarını Avrupa Konseyi cezai yaptırımlarla durdurma imkânına sahip, ayrıca böyle bir sorumluluğu da bulunmaktadır."

Kürt halkının dostları bu hafta AK meclisi oturumları boyunca milletvekillerine bildiriler vererek, Avrupa Konseyinin sorumluluğuna sahip çıkması çağrısında bulunacak.

23 Haziran’da ayrıca Kürt halkının dostları, Avrupa Konseyi milletvekilleriyle birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenleyecek. Bir hafta boyunca da Abdullah Öcalan için özgür nöbeti tutulacak.