Sydney PEN'den Kürt gazetecilere yönelik suikasta sert kınama

Sydney’deki Uluslararası PEN, Kürt gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in katledilmesini şiddetle kınadı.

SYDNEY PEN

Avustralya’daki PEN temsilciliği yaptığı yazılı açıklamada, iki gazetecinin Türk devleti tarafından düzenlenen insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybettiğini belirtti.

Açıklamada, 23 Ağustos'ta Silemanî'nin Seyid Sadıq ilçesinde gerçekleşen saldırıda, Kürt medya yapım şirketi CHATR'da çalışan Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in katledildiği ve 6 medya çalışanının da yaralandığı hatırlatıldı. 

Yerel yetkililer saldırıdan Türk hükümetini sorumlu tutarken, iki gün sonra Türk Savunma Bakanlığı'nın saldırıyı üstlendiği ve gazetecilere yönelik suikastı zımnen kabul ettiği belirtildi.

PEN Sydney, Türk hükümetinin gazetecilere, yazarlara ve aktivistlere yönelik uzun bir saldırı geçmişine sahip olduğunu vurgulayarak, ifade özgürlüğünün bastırıldığını, gazetecilerin tutuklandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü belirtti. Ayrıca, gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'e yönelik suikastın güçlü bir şekilde kınandığını ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası medya ve insan hakları örgütleri de suikasta tepki gösterdi. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, derin üzüntü duyduğunu ve kapsamlı bir soruşturma çağrısında bulundu. 

Birleşik Krallık’taki Ulusal Gazeteciler Birliği ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ise Türk ve Irak hükümetlerine faillerin bulunması için acil soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de suikastı kınayarak, Türk yetkililerin hesap vermesi gerektiğini vurguladı.