GÖRÜNTÜLÜ

Tîrêjên Rojê Kampanyası kapsamında Bern’de oturma eylemi

İsviçre’nin başkenti Bern'de “Tîrêjên Rojê” hamlesi kapsamında oturma eylemi düzenlendi.

Kürt halkının dostları tarafından 10 Ekim 2023'te startı verilen "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından yürütülen “Tîrêjên Roje” kampanyası çerçevesinde Kürdistanlılar ve dostları, Bahnhofplatz'ta bir araya geldi.

Berjîn Zenda Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme Gençlik Hareketleri TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve Teko-JIN,  İsviçreli devrimci gençlik aktivistleri ile  Kürdistanlı yurtseverler katılarak destek verdi.

"Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesinin 1'inci yılına yaklaştığını hatırlatarak Berjîn Zenda Kadın Meclisi adına bir açıklama yapan Gulistan Sadon, şöyle dedi:

“26 yıla yakındır Önderliğimiz İmralı cezaevinde 26 yıldır bizler de alanlardayız ve alanlarda olmaya devam edeceğiz. Önderimiz özgürleşene kadar da alanlardan ayrılmayacağız. "

Abdullah Öcalan'a karşı sıradan bir yaklaşımın kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Gülistan Sadon, “Önderliğimiz yaratmış olduğu kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik yaşam modeliyle bugün dünya hakları tarafından büyük bir filozof olarak kabul görmektedir. Bizler kadınlar başta olmak üzere dünya halklarına örnek olmayı sürdüren bu özgürlükçü yaşam modeline sahip çıkmayı sürdürürken bulunduğumuz her alanda Önderliğimizin özgürlüğünü haykıracağız."

Gulistan Sadon'un ardından söz alan Dılbırin Turgut ise, gençlik olarak Önderlik çizgisinden asla ayrılmayacaklarını ifade ederek TCŞ ve Teko-JIN adına şu konuşmayı yaptı:

“Mücadeleci gençler olarak Önder Apo'ya yönelik uygulanan ağır tecridi kınıyor ve lanetliyoruz. Faşist Türk devleti Önder Apo şahsında Kürt halkının iradesini bastırmaya çalışıyor. Bu bağlamda insani ve uluslararası standartları ve yasaları ihlal eden Türk devletine karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) Önder  Apo’nun avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesine karşı sessiz kalarak Türkiye ile iş birliğine girmiştir. Dolayısıyla bu durum gençlerimizin Önder Apo'nun sağlık ve güvenliğiyle  ilgili kaygılarını arttırmaktadır. Gençlik olarak mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.  Faşist Türk devleti halkımıza yönelik insanlık dışı eylemlerine son verene kadar gençlik olarak mücadelemiz devam edecektir.  Özgür Kürdistan ve onurlu bir yaşam sağlanana kadar mücadelemizin devam edeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz.”

Dılbirin Turgut geçtiğimiz yıl Ankara’da Türk İçişleri Bakanlığı'na yönelik fedai eylem gerçekleştiren Rojhat Zîlan ve Erdal Şahin'i anarak Türk devletinin Kürdistan'daki işgal saldırılarını her gün daha da büyütmesine rağmen bu işgal saldırılarına karşı Kürdistan Özgürlük Gerillalarının görkemli bir direniş sürdürdüğünü söyledi.

Kürt halkının düşmanlarının amacına ulaşmasına asla izin vermeyen özgürlük gerillalarının mücadelelerini selamlayan Dılbırin Turgut, “Tüm Kürt gençlerini ve Kürdistan halkını bu direnişe sahiplenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Eylemde son olarak HDP önceki dönem Milletvekili olan siyasetçi Ferhat Encü, Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yaptı. 

Bundan 26 yıl önce Abdullah Öcalan üzerinde uluslararası bir komplonun başlatıldığını hatırlatan Encü, komplo sürecine ilişkin aktarımda bulundu. 

Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununa çözüm temelinde 1998'de Suriye'den Avrupa'ya çıktığını hatırlatan Encü, çözümsüzlüğün devamını isteyen güçler tarafından uluslararası komplonun devreye sokulduğuna işaret etti.

Encü, şöyle konuştu: “9 Ekim komplo sürecinin devamı olarak uluslararası hukuka ve insan haklarına tamamen aykırı bir biçimde Önderliğimiz üzerinde 48 aydır mutlak tecrit politikaları devreye sokulmuştur. Türk devletinin saldırılarına hiçbir zaman boynumuzu eğmeyerek mücadelemizi bulunduğumuz her alanda sürdüreceğiz."

Ferhat Encü’nün konuşmasının ardından Almanca basın metni okundu. Kürdistanlılar yapılan açıklamalar sonrası oturma eylemine geçti.

Yaklaşık 2 saat süren oturma eylemi boyunca aktivistler tarafından Almanca basın metinleri çevredekilere dağıtıldı. Oturma eylemi Çerxa Şoreşê marşı ile sonlandırıldı.