Toronto'da Türk devleti protesto edildi

Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin Rojava, Maxmûr ve Şengal’e dönük işgalci saldırılarını protesto etti.

Kanada'nın Toronto kentinde Demokratik Kürt Toplum Meclisi’nin çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar, Toronto Türk Konsolosluğu önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Protesto boyunca "Öcalan'a özgürlük", "Biji berxwedana Rojava", "Rojava yalnız değildir", "Kürdistan'a özgürlük", "Türk rejimi Kürtleri katlediyor", "Faşist Erdoğan",  "Faşist Türkiye" sloganları atan kitle, faşist Türk devletinin Kürtleri katletmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Okunan basın açıklamasında, "DAİŞ'in yenilgisini hazmedemeyen Türk devleti, Rojava, Maxmur ve Şengal’de sivil halkın yaşadığı bölgeleri bombaladı" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Şengal 21 kez bombardımana tutuldu. Şengal’e karşı bu kadar düşmanca, soykırımcı bir yaklaşımla bombardımanın sebebi DAİŞ’in 2014’te yürüttüğü 73’üncü Fermanı’nı, 74’üncüyü tamamlamak adına yapılmasıdır. Biz Kürdistan halkı olarak Şengal halkının yanında olduğumuzu ve saldırıyı kınadığımızı belirtiyoruz.

Maxmur halkının verdiği mücadele ile Hewlêr korundu. Hewlêr’in korunması Kürdistan’ın kazanımlarını koruma savunmasıdır. Maxmur’un hedef alınması Kürdistan kazanımlarına yönelik yürütülen bir saldırıdır. Yine Dêrik’e saldırmasının da, Kobanê’de yenilgiye uğrayan, sonun başlangıcını yaşayan, ikinci yenilgisini de Dêrik’te almıştır. IŞİD’in yarım bıraktığını tamamlamak amaçlanmıştır. IŞİD çetelerinin yeniden palazlandırıldığı, yeniden TSK elinde olan yerlerden geçerek Hesekê’de bu saldırıyı gerçekleştirmelerinin hemen arkasında bu saldırının olması Hesekê’de boşa çıkarılan bu oyunun intikamını alma girişimidir. Buradan evet TC devleti ve ordusu Kürt halkının 4 parça Kürdistan kazanımlarını yerle bir etmek, statüye en yakın olduğumuz bir dönemde bu saldırıyı gerçekleştirmesi IŞİD’in yarım bıraktığının tamamlanması olarak değerlendiriyoruz. Kürt halkı asla kazanımlarından vazgeçmeyecektir. Saldırılar bitene kadar eylemde olacağımızı ifade ediyoruz” denildi.

Protesto devrim şehitleri ve Hesekê’de direnen 121 şehit anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Çerxa Şoreşê marşı ile son buldu.