Türk devletinin katlettiği 11 yaşındaki Silava Berlin’de anıldı

Türk devletinin Hesekê ve Til Temir arasında bulunan bir okulu bombalaması sonucu katlettiği 5 çocuktan biri olan 11 yaşındaki Silava Remedan için Berlin’de anma etkinliği düzenlendi.

Türk devletinin Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile 18 Ağustos 2022’de Til Temir ve Hesekê arasında yer alan Şemoka köyündeki kız çocukların eğitim merkezini bombalaması sonucu 4 çocuk şehit oldu, 11 çocuk yaralandı. Yaralanan çocuklardan Silava Remedan’ın 1 Eylül’de kurtarılamayarak şehit düşmesi ardından katledilen çocukların sayısı 5’e yükseldi.

2005 yılında Dirbesiyê’de dünyaya gelen Silava Remedan için Berlin PYD ofisinde bir anma etkinliği yapıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada PYD Berlin Temsilcisi Deham İbrahim açılış konuşmasını yaptı.

Daha sonra PYD Almanya Temsilcisi Xebat Şakir, Silava Remedan şahsında Rojava Devriminde şehit düşen tüm kahramanları andı. 10 yılını dolduran Rojava Devrimi’nin yeterince sahiplenmediğini belirten Şakir, “Rojava Devrimi, demokratik ulus devrimidir. 2004 yılında Kürtler Araplardan çok uzaktı. Ama bugün Kürtler, Araplar, Asuriler birliktedir, en öndedir. Bugün Süryaniler Rojava’da neredeyse yoktur. Ermeniler belki 500 kişi kalmış Rojavada. Ama halk olarak, toplum olarak Rojava’da yer alıyorlar. Êzidîler toplum olarak yer alıyor, dini günleri resmi olarak kutlanıyor. Bu da Rojava Devrimi’nin tüm halkların devrimi olduğunu gösteriyor. Biz bu şehitlerin sayesinde sistemimizi güçlendirebiliyor, umutlarımızı yaşatabiliyoruz” dedi.
Silava için düzenlenen anma etkinliğinden sonra Rojavalı ailelerin katılımıyla halk toplantısı gerçekleştirildi.