Uzun Yürüyüş 5. gününde kimyasal silah protestosu ile başladı

Uzun Yürüyüşün 5. gününde Türk devletinin kimyasal silah saldırıları da protesto edildi.

Almanya’da Kürt ve enternasyonalist gençlerin öncülüğünde “Önder APO´nun özgürlüğü için, Özgürlük Mücadelesine Gelin" şiarıyla düzenlenen Uzun Yürüyüşün beşinci gün rotası olan Leverkusen kentinden Köln kentine yapılacak 20 kilometrelik yürüyüşle başladı.

Yürüyüşten önce işgalci Türk devletinin gerillaya karşı kullandığı kimyasal silah ve taktik nükleer silahlar protesto edildi.

Beyaz tulumlar giyen Kürt ve enternasyonalist gençler, kimyasal silahları temsilen sarı dumanlarla bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Gerillayı temsil eden simgelerin de kullanıldığı eylemden sonra gençler yürüyüşü sürdürdü.

'KİMYASAL SİLAH ÜRETİMİNE SON VERİN!'

Kimyasal saldırı protestosunda yapılan Almanca açıklamada şöyle denildi:
"Şu anda ilaç ve kimya şirketi Bayern’in Leverkusen kentinde bulunan merkez binası önünde toplanan Kürt, Katalan, İtalyan, Alman ve Fransız gençler olarak; Bayern’in savaş bölgeleri için kimyasal madde üretmesine son vermesini talep ediyoruz. Bayern, yine merkezi Ludwigshafen’de bulunan kimyasal madde üreticisi BASF ile birlikte dünya çapında despotlar için kimyasal silahlar üretiyor. 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyadaki en büyük kimyasal saldırı olarak geçen 1988’de Halepçe’de binlerce Kürdün katledilmesine yol açan kimyasal maddeler de bu fabrikalarda üretilmişti.

Bugün de 5 aydır Türk devletinin sürdürdüğü işgal saldırılarında toplam 1762 kez kimyasal silah kullanıldı. Yeni yıldan bu yana Güney Kürdistan topraklarında kimyasal silahların kullanıldığının birçok kez kanıtlanmasına rağmen hiçbir uluslararası kuruluş inceleme ve soruşturma başlatma gereği duymadı. Dün Halepçe’ye karşı sergilenen ilgisizlik ve duyarsızlık bugün yine Kürt halkına karşı devam ediyor.

'TÜM GENÇLER AYAĞA KALKMALI'

Alman sanayisinin korunma altına alınması için Alman Dışişleri Bakanı Baerbock’ın Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaştığını çok iyi biliyoruz. Bu kirli politikadan dolayı her gün binlerce insanın hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bunun en son ve canlı örneği Kürdistan dağlarında Alman sanayisinin üretimi olan kimyasallarla Kürt gerillalarının katledilmesidir. Dünyadaki bütün gençlere bu insanlık dışı siyasete son verilmesi için ayağa kalkma çağrısı yapıyoruz. Kendi geleceğimizi birlikte el birliğiyle yaratmak için vicdanlarımızı harekete geçirmeliyiz. Bundan dolayı Kürdistan’a sessiz kalmayın, Ortadoğu ve dünyadaki katliamlara son verin diyoruz. Yaşasın Kürdistan’daki gerilla direnişi, yaşasın halkların kardeşliği, kahrolsun Türk faşizminin Alman iş birliği.”
Essen’den 11 Eylül’de yürüyüşe başlayan gençler, dün akşam Leverkusen’e ulaştı. Dün akşam saatlerinde gerçekleştirdikleri etkinliklerle günü noktalayan gençler, altı günlük yürüyüşün beşinci günü olan bugün ise Chempark Leverkusen’den başlattıkları yürüyüşü, akşam saatlerinde Wiener Platz Köln’de sonlandıracak.

 Köln’de akşam saatlerinde genç kadınların etkinlikleri olacak.