Yağızay: CPT'nin açıklama yapmaması Kürt halkını endişelendiriyor

CPT ile görüşen HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay, CPT'nin İmralı'da ne olduğuna dair hiçbir açıklama yapmamasının Kürt halkında büyük endişe yarattığını kendilerine ilettiklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Feleknas Uca, HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay ve yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) heyeti ile görüştü.

CPT Genel Sekreter Régis Brillat ve CPT Türkiye Masası yetkilisi Elvin Aliyev ile görüşen heyet içerisinde yer alan HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay, görüşmeye ilişkin ANF'ye konuştu.

CPT Komitesi ile yapılan görüşmelerde özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri konusu üzerinde durduklarını söyleyen Faik Yağızay, "Görüşmede siyasi tutsakların durumundan, hasta tutsakların durumundan ve cezaevinde giderek kötüleşen şartlardan bahsettik. Tabii ki Sayın Öcalan'ın tecrit durumunu ve son ziyaretlerini de konuştuk. Özellikle cezaevlerinde yaşananlarla ilgili bizden bilgi aldılar ve Türkiye yetkilileri ile bir iletişim halinde olduklarını söylediler.

Hasta tutsaklarla ilgili derhal harekete geçmelerini istedik. Yine hem diasporadaki, hem de ülkedeki Kürt halkının sayın Öcalan'a yönelik tecritten dolayı büyük kaygı içerisinde olduklarını ilettik. CPT'den İmralı'ya ne olduğuna dair hiçbir açıklama yapılmaması Kürt halkında büyük endişe yaratıyor. Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesi ile iletişime geçememe durumunun da halkı kaygılandırdığını ilettik. Kendileri de maalesef yaptıkları açıklama dışında farklı bir açıklama yapamayacaklarını, sadece orada bulunan her 4 kişi ile ayrı ayrı görüştüklerini söylediler. 'Her 4 kişi ile ayrı ayrı görüştük' söylemi dışında başka bir ayrıntı veremeyeceklerini ifade ettiler" diye konuştu.

SADECE 2019 YILINDAKİ ZİYARETİN RAPORU AÇIKLANDI

HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay, CPT tarafından İmralı'ya ilişkin hazırlanan raporlara dikkat çekti. Hazırlanan raporların mutlaka açıklanması gerektiğini vurgulayan Yağız, bugüne kadar sadece 2019 yılındaki ziyarete ilişkin raporun açıklandığını hatırlattı.

CPT'nin 2016, 2018, 2021 ve son ziyaret raporlarının açıklanmadığının altını çizen Yağızay, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Maalesef CPT'nin raporları yayınlama konusunda Türkiye'ye baskı yapma yetkisi yok. Kendileri, sadece hazırladıkları raporların siyasal kurumlar tarafından desteklenmesi konusundaki çabalarımızın önemli olduğunu ve bunun devam ettirilmesi gerektiğini ifade ettiler. CPT'nin raporlarının ve çalışmalarının desteklenmesi, Türkiye üzerinde baskı oluşturulması ve Türkiye'nin adım atmasının sağlanması siyasal kurumların görevidir. Bu temelde çabalarımızı sürdüreceğiz."