Yaşamına son veren Kürt mülteci için Atina’da yürüyüş

Korinth mülteci gözaltı merkezindeki tutukluluk koşullarını protesto etmek için yaşamına son veren Kürt mülteci İbrahim Ergün için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, “Mültecilere yönelik saldırganlık son bulmalı” denildi.

17 aydır tutulduğu Yunanistan’daki Korinth Gözaltı Merkezi’nde, tutukluluğuna devam kararı verilmesi üzerine intihar eden Kürt mülteci İbrahim Ergün için Yunanistan’ın başkenti Atina’da parlamento binasına yürüyüş düzenlendi.

Yunanistan Eylem Birliği/Türkiye-Kürdistan ve Atina Kürt Kültür Merkezi tarafından organize edilen yürüyüşe Faşizme ve Irkçılığa Karşı Birlik (KEERFA) gibi çok sayıda ırkçılık karşıtı grup katıldı.

Mülteciler yürüyüşte yaşamına son veren Kürt mülteci Ergün’ün fotoğraflarını taşıdı ve Yunanca, İngilizce ve Kürtçe sloganlarla hükümetin mülteci karşıtı politikalarına tepki gösterildi.

Akademias Caddesi boyunca devam eden yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayrakları da taşındı.

Parlamento binası önünde son bulan yürüyüşün ardından Kürdistan Kültür Merkezi adına basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, Avrupa Birliği ve Yunanistan hükümetinin göçmen ve mültecilere yönelik ırkçı ve ayrımcı politikaları beraberinde yüzlerce insanın Meriç Nehrinde ve Ege Denizi’nde katledilmeleriyle sonuçlandığına dikkat çekildi, sınırı bir şekilde geçen göçmenlerin ise karakollarda, gözaltı merkezlerinde işkenceye ve kötü muameleye tabi tutuldukları belirtildi.

Açıklamada, “Korinth Gözaltı Merkezi’nde yaşanan gelişmede AB’nin ve Yunanistan’ın Yeni Demokrasi hükümetinin ırkçı ve düşmanca politikalardan bağımsız değildir. Gözaltı merkezinde tutuklu bulunan Kürt mülteci serbest bırakılmamasına dair verilen kararı protesto etmek amacıyla yaşamına son verdi.

Göçmenler ve mülteciler birer suçlu değildir. Irkçı ayrımcı politikalar sonucunda göçmenler ve mülteciler geldikleri ülkelerde cezalandırılmaktadır. Bu uygulamalara derhal son verilmeli göçmenlerin ve mültecilerin en doğal insani ve politik talepleri karşılanmalıdır” denildi.