GÖRÜNTÜLÜ

HPG 2 şehidin kimliklerini açıkladı

Metîna’da 2 gerillanın şehadete ulaştığını belirten HPG, “Rewşen ve Herekol yoldaşlarımız şahsında tüm şehit yoldaşlarımıza layık olacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin açıklaması şöyle:

“2024 yılının Mart ayı içerisinde Metîna bölgesinin farklı alanlarında gerçekleşen düşman saldırılarında Rewşen ve Herekol yoldaşlarımız şehadete ulaştı.

Serhed halkımızın saf ve temiz kişiliğini temsil eden Rewşen yoldaşımız, direngen ve asi kişiliği ile tüm zorlukları bertaraf ederek kadın özgürlük çizgisinde yürüyen bir Apocu militan olmayı başardı. Mücadele tarihimizde savaşın en fazla yoğunlaştığı bir dönemde fedaice savaşan Rewşen yoldaşımız dönem ruhuna denk bir duruşun sahibi olarak halkımızın özgürlük mücadelesinde unutulmaz bir yer edindi.

Yüreğindeki yüce insani duygular ile kendisini halkımıza borçlu hissederek gerilla saflarına katılmayı bir görev bilen Herekol yoldaşımız, tüm Kürt gençlerinin mücadele çizgisini pratiği ile belirledi. Düşmanın halkımıza karşı geliştirdiği saldırı ve katliamların tek hesap sorma yerinin gerilla safları olduğunu net bir şekilde ifade ederek bunu pratikleştiren yoldaşımız, Apocu bilinç ve felsefe ile yetişen Kürt gençliğinin en somut örneği oldu. Apocu militanlık ölçülerinden taviz vermeyen yoldaşımız, büyük bedellerle yaratılan kutsal gerilla yaşamını bulunduğu her yerde korumayı görev bilerek militanlık görevini layıkıyla yerine getirdi.

Bulundukları her alanda düşmana olan öfkelerini eyleme dönüştüren ve tek hayalleri özgür bir ülke ve yaşam yaratmak olan Rewşen ve Herekol yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz. Rewşen ve Herekol yoldaşlarımızın hayallerini mücadele gerekçesi yaparak, onlar şahsında tüm şehit yoldaşlarımıza layık olacağımızın sözünü yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Rewşen Delîla
Adı Soyadı: Hanım Durmaz
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Feyruze – İsmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: Mart 2024 / Metîna

 

Kod Adı: Herekol Amed
Adı Soyadı: Emre Korkmazer
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Revzete – Mehmet Şah
Şehadet Tarihi ve Yeri: Mart 2024 / Metîna

 

REWŞEN DELÎLA

Binlerce evladını özgürlük mücadelesine veren ve direnişin simgesi olan Wan’ın Elbak ilçesinde dünyaya gelen Rewşen yoldaşımız, ailesinin yurtsever olmasında dolayı erken yaşta Kurdistan Özgürlük Hareketini tanıma şansını yakaladı. Yaşadığı çevredeki toplumsal olaylara karşı duyarlı olması erken yaşta çelişkiler yaşamasına neden oldu. Her Kürt genci gibi devletin asimilasyon ve kültürel soykırım kıskacında kurtulmak için sorgulayan bir duruşun sahibi oldu. Sömürgeci TC devletinin asimilasyon yerleri olan okullarına gitmeyerek sisteme karşı ilk tutumunu ortaya koydu. Aynı zamanda iktidarcı toplumun kadına biçtiği misyonun modern kölelikten farkının olmadığını bilince çıkaran yoldaşımız, bu anlayışı hiçbir şekilde kabul etmedi. Kendisinde güç yaratarak erkek egemenlikçi anlayışla mücadele etmekten çekinmeyen Rewşen yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalarla sistem içinde özgürlüğün mümkün olmadığı sonucuna vardı. Gerçek özgürlüğün ancak sistem dışına çıkılarak elde edilebileceğine kanaat getiren yoldaşımız, bunun için partimiz PKK’yi yakından takip ederek katılım için arayışlara girdi. 2012’de Zagroslar’da gelişen devrimci operasyon sürecinde yaşanan kahramanlık karşısında duyarsız kalmayan yoldaşımız gerilla saflarına katılmak istemişse de bu istemini ancak 2014 yılında gerçekleştirebildi. Özellikle Kobanê’de çetelere karşı gelişen tarihi direnişe cevap olmak ve Türk devletinin başlattığı tasfiye konseptiyle mücadele etmek için gerilla saflarına katılma kararı aldı. Bu temelde Elbak’a bağlı Aşkîta köyü üzerinden yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

2014 yılında yeni savaşçı eğitimini Metîna bölgesinde alan Rewşen yoldaşımız, Kurdistan’ın özgür dağlarıyla bütünleşerek hayallerinin takipçisi oldu. Gerilladaki kolektif ve komünal yaşamdan etkilenerek özlem duyduğu yaşamın içinde olmanın mutluluğunu yaşadı. Gerilla ve dağ yaşamına uzak olmayan yoldaşımız kısa sürede mesafe alarak gelişme gösterdi. Mücadele azmi ve kararlığıyla pratikte her daim en önde yer alarak özgür kadın kimliğini yaraşır bir duruşun sahibi olmak istedi. Özgürlük mücadelemizde Önderliğimizin bin bir emek ile ilmek ilmek yarattığı özgür kadın kimliğini anlamaya ve kişiliğinde temsil etmeye çalışan yoldaşımız yaşamdaki yoğunlaşmaları ve teorik olarak kendini geliştirme çabası ile yoldaşlarına örnek oldu. Yeni bir savaşçı olmasına rağmen gerilla savaş tarzının tüm ayrıntılarını öğrenmek isteyen Rewşen yoldaşımız Şehîd Mehmet Goyî Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Büyük bir çaba ve emek gerektiren bu eğitim sürecini başarıyla tamamlayan yoldaşımız, daha sonra özgün birliklerde yer alarak devrimci çalışmalara katıldı.

DAİŞ çetelerinin Rojava ve Şengal’deki halkımızın kazanımlarına saldırması, katliamlara girişmesi ve kadınları köle pazarlarında satması, bir kadın gerilla olarak Rewşen yoldaşımızın çetelere karşı öfkesini daha da büyüttü. Çetelere karşı Rojava’da gelişen direnişte yer almak isteyen yoldaşımız, büyük bir istek ve kararlılıkla Rojava alanına geçti. Çetelere karşı gelişen birçok devrimci hamlede yer alan Rewşen yoldaşımız, kahramanca savaşarak çetelere büyük darbeler vurmayı başardı. Şehit yoldaşlarına olan bağlılığı ve PKK’nin şehitler partisi olduğuna inancı sayesinde daha güçlü bir katılım sergiledi. Savaştaki cesareti ve gözü pekliği ile yer aldığı tüm görevleri başarı ile yerine getirerek yoldaşlarının gönlünde unutulmaz bir yeri edindi. Katıldığı her hamlede moralli ve güçlü duruşu sayesinde hedefine daha çabuk ulaşarak, çetelere karşı zaferin kazanılmasında rol sahibi oldu. Rojava alanında da eğitimlerini aksatmayan yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalarla Apocu militan özellikleri kendisinde yaratmayı başardı. Rewşen yoldaşımız askeri alanda kazandığı tecrübeleri ve edindiği teorik birikimi mücadelemizin hizmetine koyarak dönem görevlerini yerine getirdi. Sömürgeci, soykırımcı Türk devletinin 2018 yılında Efrîn’i işgal etme sürecinde geliştirilen Çağın Direnişi Hamlesi’nde yer alan yoldaşımız yurtsever halkımıza dayatılan imha konseptine karşı kendini siper eden binlerce kahramandan biri oldu. Rojava Özgürlük Devrimi’nde yaşam bulan demokratik konfederalizm projesini savunan ve inşa eden bir kahraman olan Rewşen yoldaşımız, özgür kadın çizgisindeki net duruşu ve halkçı özellikleriyle halkımızın ve yoldaşlarının saygısını kazandı. Türk devletinin işgal etmek istediği her alanda bulunma önerisi yaparak birçok savaş mevzisinde yer alan yoldaşımız tarihi misyonunu yerine getirmeyi başardı. Rojava’daki görevini başarılı bir şekilde yerine getiren Rewşen yoldaşımız yıllarca uzak kaldığı, özgürlük mekanları Kurdistan dağlarına yüzünü dönerek Medya Savunma Alanları’na geldi.

Medya Savunma Alanları’nda bir süre ideolojik ve askeri eğitimler gören yoldaşımız, yeni dönem gerilla taktiklerinde derinleşmek için önemli bir yoğunlaşma süreci yaşadı. Daha sonra Metîna bölgesine geçerek, çalışmalara dahil oldu. Düşmanın 2021 yılından itibaren geliştirdiği tasfiye amaçlı saldırılara karşı Metîna’nın birçok alanında mücadele yürüten Rewşen yoldaşımız, düşmana darbe vurulan birçok eylemde yer aldı. Gerçekleştirdiği eylemlerle düşmana karşı yıllarca biriktirdiği öfkesini başarıya dönüştürdü. Metîna alanında işgalci Türk ordusunun geliştirdiği bir operasyona karşı eylem gerçekleştirmek isteyen Rewşen yoldaşımız, yaşanan çatışmada yaralandıktan sonra düşmanın eline geçmemek için bombasını kendisinde patlatarak şehadete ulaştı. Rewşen yoldaşımız hem YJA Star kimliği hem de hakikat savaşçılığıyla fedai Apocu militan kişiliği kendinde somutlaştırarak özgürlük tarihimize geçti. Olgun, sade ve savaşçı kişiliğiyle tanınan Rewşen yoldaşımızın bizlere devrettiği mücadele bayrağını zaferle dalgalandırma sözümüzü yeniliyor, anılarını her daim yaşatacağımızın belirtiyoruz.

 

HEREKOL AMED

Herekol yoldaşımız Amed, Farqîn’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin derin yurtseverliği sayesinde Kürt kültür ve geleneklerine bağlı bir şekilde yetişti. Kurdistan’da yaşayan her çocuk gibi Herekol yoldaşımız da erken yaşta düşman gerçekliğini tanıdı. Düşmanın halkımıza yönelik soykırım siyasetini gittiği düşman okullarında yakından görme imkanı bulan yoldaşımız, düşmana karşı ilk tepkisini bu süreçte gösterdi. Düşmanın bu politikalarını kabullenmeyen yoldaşımız içten içe tepkisini büyüttü. Gençlik dönemlerinde yurtsever devrimci gençlik ile tanışan yoldaşımız, kendisini en iyi ifade edebileceği yer olarak burayı gördü. Gençlik çalışmalarına aktif bir katılım sağlayan yoldaşımız, her geçen gün kendisini daha da bilinçli kıldı. Çalışmalarda yer aldığı süreçlerde düşman gerçekliğini daha yakından tanıma imkanı bulan yoldaşımız, öfkesini daha da büyüttü. Özellikle Özyönetim Direnişi sürecinde başta Amed olmak üzere birçok alanda halkımıza yönelik gelişen düşman saldırılarında yaşanan katliamlar Herekol yoldaşımızda düşmana karşı mücadele istemini daha fazla geliştirdi. Bir Kürt genci olarak mutlaka düşmandan hesap sorması gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bunun için mücadele arayışlarını daha da yoğunlaştırdı. İlk olarak Farqîn’deki yerel direnişe katılan yoldaşımız burada başarılı bir pratiğin sahibi oldu. Amed’in yiğit evladı Herekol yoldaşımız, halkımıza karşı geliştirilen katliamlara ancak mücadelesini büyüterek ve profesyonel bir devrimci olarak cevap olabileceğini, bunun da gerilla saflarına katılmaktan geçtiğine inandı. Bu temelde vicdani bir görev olarak anlamlandırdığı gerilla saflarına 2015 yılında Amed’den katılan yoldaşımız, en büyük amacına ulaşma mutluluğunu erişti.

Gerilladaki ilk eğitimini Amed’de kaldığı kısa sürede alan yoldaşımız, daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek yeni savaşçılar eğitimine dahil oldu. Aldığı eğitimlerle kendisini ideolojik anlamda geliştiren yoldaşımız yaşadığı yoğunlaşmalarla bir insanlık hareketi olarak gördüğü partimiz PKK’ye katılımını daha da güçlü kıldı. Aynı zamanda yoğun bir savaş pratiğinin içinden çıkması, düşmanın halkımıza ve Hareketimize yönelik tasfiye konseptini devreye koyduğu bir süreçte gerilla saflarına katılması askeri eğitimlere büyük bir ciddiyetle yaklaşmasını sağladı. Eğitim sürecindeki istekli katılımı, olgun kişiliği ve partimiz PKK’ye duyduğu güçlü bağlılık duygusuyla tüm yoldaşlarının sevip saydığı bir Apocu militan oldu. Eğitim sürecinden sonra farklı alanlarda çalışmalara dahil olan Herekol yoldaşımız, Medya Savunma Alanları’na yönelik düşman saldırılarının arttığı bir süreçte yaşanan yoğun savaş sürecine dahil olmak için ısrar etti. Bunun için öncelikle kendisini askeri anlamda yetkinleştirmesi gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bu temelde uzmanlık eğitimlerine dahil oldu. Eğitim sürecinde gerillanın yeniden yapılandırılması projesine tam katılım sağlayarak Demokratik Modernite Gerillacılığı’na ulaşabilmeyi hedefleyen Herekol yoldaşımız, bunun için büyük bir emeğin sahibi oldu. Eğitim sürecinde Apocu militanlık ölçülerindeki radikal duruşuyla öne çıkan yoldaşımız askeri teori ve teknikteki hakimiyeti ile tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir devrimci oldu.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayıp profesyonel bir gerilla olan Herekol yoldaşımız, düşman saldırılarının yoğun bir şekilde yaşandığı Metîna bölgesine geçti. Burada düşmana karşı yıllarca biriktirdiği öfkesini eyleme dönüştürme imkanı bulan yoldaşımız, hızlı bir şekilde pratik çalışmalara dahil oldu. Yaşamdaki militanca duruşu sayesinde tüm yoldaşlarına güven veren Herekol yoldaşımız, birçok önemli çalışmada yer alarak ve bu çalışmalarda kesin başarıyı hedefleyerek yoldaşlarının güvenine layık oldu. 2021 yılında Girê Zendura’ya yönelik gelişen işgal saldırısına karşı bulunduğu her yeri direniş alanına çevirerek yoldaşlarının destansı direnişine cevap olmak istedi. Yine daha sonra Metîna bölgesine yönelik gelişen işgal saldırılarına karşı da sürekli eylem halinde olan Herekol  yoldaşımız, durmak bilmeyen enerjik yapısıyla beraberindeki yoldaşlarını da harekete geçirerek dönem görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeyi başardı.

Metîna bölgesinde bulunduğu süreçte her zaman şehit yoldaşlarının anısına bağlı kalmayı kendisine borç bilen ve bu bilinçle çalışmalara katılan Herekol yoldaşımız, genç yaşına rağmen olgun ve mütevazı kişiliği ile tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. Yoldaşları olarak Herekol yoldaşımızın bizlere devrettiği özgürlük mücadelesini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olabilmenin bilinciyle zafere taşıyacağımızın sözünü yineliyoruz.”