Çad’da gıda ve beslenme acil durumu ilan edildi
Son on ay içinde Sudan'daki savaştan kaçan yarım milyondan fazla mültecinin akın ettiği dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Çad’da, bir kararname ile “gıda ve beslenme acil durumu” ilan edildi.
Son on ay içinde Sudan'daki savaştan kaçan yarım milyondan fazla mültecinin akın ettiği dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Çad’da, bir kararname ile “gıda ve beslenme acil durumu” ilan edildi.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Çad’da cuma günü cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tüm topraklarında "gıda ve beslenme acil durumu" ilan edildi.
Geçiş süreci cumhurbaşkanı Mahamat Idris Déby Itno tarafından imzalanan kararname, alınan önlemler ya da ilgili kişi sayısı hakkında ayrıntılı bilgi vermiyor ancak BM Dünya Gıda Programı (WFP) geçtiğimiz Kasım ayında, gerekli uluslararası fonları toplamayı başaramazsa Sudanlı mültecilerin akınıyla başa çıkmak için yaptığı yardımın "yakında duracağı" konusunda uyarmıştı.
WFP, Çad'da "1.4 milyon kişiye gıda ve beslenme yardımı" sağlıyordu. Yardım sağlanan bu kişiler, Orta Afrika'daki bu yarı çöllük ülkede, kendi topraklarında ve komşu Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijer, Nijerya, Libya ve Kamerun'da devam eden çatışmaların bir sonucu olarak ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mültecilerden oluşuyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) şubat ayı başında açıkladığı son rakamlara göre, 15 Nisan 2023 tarihinde Sudan'da General Abdülfettah el-Burhan'ın ordusu ile rakibi General Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki paramiliter güçler arasında savaşın başlamasından bu yana Çad'a yaklaşık 546 bin 770 yeni mülteci ulaştı.
Çoğunluğu 2003 yılında Sudan'ın doğusundaki bu bölgede patlak veren iç savaştan kaçan Darfurlular olmak üzere açık ara en fazla sayıda Sudanlı mülteciye ev sahipliği yapan Çad, yeni çatışmalardan önce de 400 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapıyordu.
BM tarafından dünyanın en az gelişmiş ikinci ülkesi olarak sınıflandırılan bu ülke, toplamda 1.1 milyondan fazlası mülteci olmak üzere en az 1 milyon 570 bin "zorla yerinden edilmiş kişi" ile ilgilenmek zorunda.
Geri kalanlar ise çeşitli silahlı grupların General Déby'nin askeri cuntasına karşı ayaklanması sonucu ülke içinde yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor.