Çin’de aşırı hava olayları: Toprak kaymasında 5 ölü

Çin’de ülkenin bir bölümünün kötü hava koşullarına karşı yüksek alarmda olduğu bir dönemde, orta kesimdeki dağlık bir bölgede meydana gelen toprak kaymasında beş kişi öldü.

Devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Pekin'in yaklaşık 1.500 kilometre güneybatısında bulunan Huaihua kasabasına bağlı bir köyde şiddetli yağmur ölümcül bir toprak kaymasına neden oldu. 

Pazar günü erken saatlerde dört konutun çöktüğü ve beş kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi. Kayıp üç kişi için arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi. 

Bilim insanlarına göre Çin'de son aylarda iklim değişikliğinin de etkisiyle aşırı hava koşulları ve yerel olarak olağandışı sıcaklıklar yaşanıyor. 

Pazar günü, özellikle başkenti Wuhan olan Hebei'de (merkez) ve aynı zamanda Anhui'de (doğu) şiddetli yağmur nedeniyle kırmızı alarm yürürlükteydi.

Son günlerde yağan şiddetli yağmur özellikle Çin'in üretim gücünün sembolü olan güney eyaleti Guangdong'da sellere neden oldu. Cuma günü yayınlanan resmi bir rapora göre bu hafta en az 38 kişi hayatını kaybetti.

Ülkenin diğer ucunda ise kavurucu sıcaklıklar geçtiğimiz hafta başkent Pekin de dahil olmak üzere kuzeyin büyük bir bölümünü etkisi altına aldı ve sıcaklıklar yerel olarak 40°C'yi aştı.