Çin’de şiddetli yağışlar: En az 30 ölü, 35 kayıp

Çin’de meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle ülkenin merkezindeki bir köyde en az 30 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi kayboldu.

Devlet televizyonu CCTV'nin Perşembe günü bildirdiğine göre, Gaemi tayfununun geçişinin ardından 1 Ağustos günü Çin'de meydana gelen şiddetli yağmur, ülkenin merkezindeki bir köyde en az 30 kişinin ölümüne ve 35 kişinin kaybolmasına neden oldu. 

Resmi Yeni Çin Haber ajansına göre, Pekin'in yaklaşık 1.500 km güneybatısındaki Zixing kasabası hafta başında rekor yağış gördü. Bu yağışlar sonucunda Zixing kasabasına bağlı bir köyle bağlantı kesilmişti. 

Yetkililer 5.000'den fazla kurtarma görevlisini bölgeye sevk ederken, 11.000'den fazla bölge sakini tahliye edildi. 

Salı günü verilen son bilançoda 4 kişinin öldüğü, 3 kişinin kayıp olduğu bildirilmişti. 

PEKİN’DE AŞIRI SICAKLAR

Çin, sağanak yağmur ve selin yanı sıra yerel olarak olağandışı sıcaklıklarla aşırı hava olaylarının damgasını vurduğu bir yaz yaşıyor.

Sıcaklıkların birkaç gündür 35°C'nin üzerinde seyrettiği başkent Pekin de dahil olmak üzere kuzeyin büyük bir bölümü çok sayıda sıcak hava dalgasına maruz kaldı. 

Bilim insanlarına göre bu tür olaylar iklim değişikliği nedeniyle daha da şiddetleniyor. Geçtiğimiz hafta Gaemi tayfununun yol açtığı yoğun yağışlar Filipinlerin başkenti Manila'da ve Tayvan'ın Kaohsiung şehrinin bazı bölgelerinde şiddetli sellere neden olmuştu. 

Tayvan'ı son sekiz yıldır vuran en şiddetli tayfun en az 5 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. 

Filipinler'de mevsimsel yağmurları şiddetlendirerek en az 30 kişinin ölümüne yol açan sel ve toprak kaymalarına neden oldu.