Çin ile Filipinler arasındaki gerilim tırmanıyor
Çin ve Filipinler, iki ülkenin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilimi tırmanıyor. İki ülke yeniden karşılıklı suçlamalarda bulundu.
Çin ve Filipinler, iki ülkenin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilimi tırmanıyor. İki ülke yeniden karşılıklı suçlamalarda bulundu.
Cumartesi günü tartışmalı resiflerden biri olan Second Thomas Mercan Adası açıklarında gemilerinin önünü kesen ve güçlü tazyikli su ile gemiye zarar veren Çinli sahil güvenlik görevlileri ile çıkan çatışmada üç Filipinli asker yaralandı.
Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos perşembe günü yaptığı açıklamada "Hiçbir ulusla, özellikle de dostumuz olduğunu iddia edenlerle çatışma peşinde değiliz, ancak susturulmamıza, boyun eğdirilmemize veya köleleştirilmemize izin vermeyeceğiz" dedi.
Önümüzdeki haftalarda Çin sahil güvenlik memurları ve Çin deniz milislerinin açık, acımasız, yasadışı, zorlayıcı, saldırgan ve tehlikeli saldırılarına karşı bir dizi "orantılı, kasıtlı ve makul yanıt ve karşı önlem" sözü veren Marcos, "Filipinlilerin teslim olmayacağını" sözlerine ekledi.
Çin de Filipinlilerin "provokasyonlarını" mevcut gerilim artışının nedeni olmakla suçladı.
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Filipin tarafının provokasyonları Güney Çin Denizi anlaşmazlığının son dönemde tırmanmasının doğrudan nedenidir" denildi.
Açıklamada, "Çin, Filipinler'in istediğini yapmasına izin vermeyecek ve makul ve güçlü bir şekilde karşılık verecektir" diye belirtildi.
Manila'ya göre Cumartesi günü saldırıya uğrayan gemi, Filipin askerlerinin kullanılmayan bir gemide konuşlandığı Second Thomas Atolü'nde rutin bir rotasyon ve ikmal görevi yürütüyordu.
Geçtiğimiz aylarda Çin gemileri Filipinler'in batısındaki Palawan adasına yaklaşık 200 kilometre ve en yakın büyük Çin toprağı olan Hainan adasına 1.000 km'den fazla mesafede bulunan mercan adası yakınlarında Filipin gemileriyle çarpışmış ve tazyikli su kullanmışlardı.
Pekin, 2016 yılında uluslararası bir mahkemenin verdiği karara rağmen, birçok komşu ülkenin kıyılarına yakın sular ve adalar da dahil olmak üzere Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor.