İngiliz hükümetinden aşırı sağcı şiddete karşı yeni tedbirler

İngiliz hükümeti, şiddet olaylarının yaşandığı başkan bir gecenin ardından cezaevlerinde 500’den fazla kişilik yeni yer açmaya karar verirken, 6 bin uzman polis memurunu seferber etmeye hazırlanıyor.

İngiliz hükümeti 6 Ağustos Salı günü yaptığı açıklamada, şiddeti olaylarına karışanların tutulması için 500'den fazla cezaevi yerinin kullanıma açılacağını duyurdu. 

Hükümet ayrıca, gece boyunca yaşanan şiddet olaylarının ardından 6 bin uzman polis memurunun seferber edileceğini açıkladı. 

Geçtiğimiz hafta boyunca Birleşik Krallık, Southport'ta üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda öldürülmesinin ardından, aşırı sağcı grupların yaydığı söylentiler ve çağrılar şiddet eylemlerine dönüştü. 

Yanlışlıkla Müslüman bir sığınmacı olarak lanse edilen şüphelinin profiline ilişkin dolaşıma sokulan söylentilerden sonra ilk şiddet olayları yaşandı. 

Çocukları hedef alan bıçaklı saldırı failinin aslında Galler'in Cardiff kentinde doğan 17 yaşındaki Ruanda kökenli biri olduğu ortaya çıkmıştı. 

İşçi Partili Başbakan Keir Starmer şiddet eylemlerinde bulunanlara karşı "hızlı" cezalar verileceğini belirtirerek, "aşırı sağcı nefreti" kınadı. 

Adaletten sorumlu Devlet Bakanı Heidi Alexander, salı sabahı BBC'ye verdiği demeçte şiddet olayları ve kargaşadan dolayı “hapis cezasına çarptırılan herkesin cezaevinde kendilerini bekleyen bir yer olmasını sağlayacaklarını" ifade etti. 

Bakan, 567 kişilik yer rakamına atıfta bulunarak, hükümetin "ayın ilerleyen günlerinde" müsait olacak yerlerin serbest bırakılmasını sağladığını açıkladı. 

Polise göre şiddet olaylarının başladığı bir haftadan bu yana en az 378 kişi gözaltına alındı ve bu rakamın zaman içinde artması muhtemel. 

Times Radyosuna konuşan Adaletten Sorumlu Devlet Bakanı da, Keir Starmer tarafından pazartesi günü yapılan duyuruya ek olarak, düzenin sağlanması konusunda uzmanlaşmış 6 bin polis memurunun seferber edildiğini doğruladı. Bu memurların dört bininin hafta sonu hazır olduğunu ve "2 binin de bu hafta hazır olacağını" söyledi.

Pazartesi akşamı, özellikle polis memurlarının seferber edildiği Belfast'ta (Kuzey İrlanda) yine şiddet olayları yaşandı. 

Polise göre, pazartesi akşamı 150 polis memurunun görevlendirildiği Plymouth'da (güneybatı İngiltere) altı kişi gözaltına alındı ve birkaç memur hafif yaralandı. 

Sky News'in canlı yayınladığı görüntülerde aşırı sağcılar ile karşıt göstericiler arasında, yolun her iki tarafındaki polis memurları tarafından ayrılan ve atılan mermilerle noktalanan gergin bir çatışma yaşandı.