İran bu kez Rusya’dan bir uydu fırlattı

İran perşembe günü Rusya'dan bir görüntüleme ve uzaktan algılama uydusu fırlattı.

"Pars-I" uydusunun Rus Soyuz-2.1b fırlatma aracıyla fırlatılışı İran devlet televizyonundan canlı olarak yayınlandı.

İran resmi haber ajansı Irna'ya göre uydu, Moskova'nın yaklaşık 8,000 km doğusundaki "Vostotchny Rus fırlatma üssünden" fırlatıldı ve yörüngeye yerleştirildi.

İran Telekomünikasyon Bakanı İsa Zareppur, Pars-I'in “tamamen” İran’da geliştirildiğini söyledi. İran son iki yılda yaklaşık on uydu fırlatırken, ocak ayında ilk kez üç uydunun aynı anda yörüngeye fırlattığı duyurulmuştu.

Bu uyduların fırlatılması, İran Uzay Örgütü tarafından geliştirilen ve Devrim Muhafızları'na ait bir roketle taşınan Soraya adlı araştırma uydusunun fırlatılmasından bir hafta sonra gerçekleşti.

İran, havacılık faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olduğunu iddia ediyor.

Ancak Batılı hükümetler İran'ın uydu fırlatma sistemlerinin, nükleer başlık taşıyabilen balistik füzelerde kullanılanlarla değiştirilebilir teknolojiler içerdiğinden endişe ediyor.

İran yıllardır Batı'nın suçlamalarını reddediyor ve nükleer silah edinmeye çalıştığı yönündeki iddiaları yalanlıyor.

İran ile Batılı ülkeler arasında, Washington'un uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer faaliyetlerini sınırlandırmasını öngören uluslararası bir anlaşma imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında bu anlaşmadan tek taraflı çekilerek yeniden yaptırımlara göndü.

Ağustos 2022'de İran'ın Kazakistan'dan bir uydu fırlatması, casusluk faaliyetlerinden şüphelenen Washington'un tepkilerine neden oldu.

İran ayrıca Moskova’ya silah sağlamakla suçlanıyor. Ukrayna ile savaş halinde olan Moskova ise İran ile bağlarını güçlendirmeye çalışıyor. İran, Ukrayna savaşında Rusya’ya silah sağladığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray, İran’ın Moskova’ya silah sağladığı gerekçesiyle ABD'nin İran'a karşı "ek yaptırımlar" uygulayacağını duyurmuştu.