İran Cumhurbaşkanı Pakistan'ı ziyaret edecek

Pakistanlı hükümeti, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Ocak ayında iki komşu ülke arasında yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından ilk ziyaretini pazartesiden çarşambaya kadar Pakistan'a gerçekleştireceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı ve iş insanları eşliğinde Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ve Başbakan Şehbaz Şerif ile görüşecek.

Açıklamada ayrıca Reisi çarşamba günü Sri Lanka'ya gitmeden önce Pakistan'ın doğusundaki Lahor ve güneyindeki önemli sahil kenti Karaçi'yi de ziyaret edeceği belirtildi.

Tahran ve İslamabad, İran'ın 16 Ocak'ta Belucistan’ın Pakistan’daki parçasında  aktif olan silahlı bir gruba füze ve insansız hava araçları ile saldırı düzenlemiş ve iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.  Pakistan da iki gün sonra Belucistan’ın İran parçasında aynı silahlı grup üyelerine yönelik olduğu iddiasıyla saldırı düzenlemişti.

Yetkililere göre iki ülkenin paylaştığı Belucistan bölgesinde gerçekleşen iki saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetti.

Birkaç gün süren anlaşmazlığın ardından iki ülke ilişkilerinin normale döndüğünü açıkladı ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan İslamabad ziyareti sırasında İran ve Pakistan'ın "terörizmin kendilerini tehlikeye atmasına izin vermeyeceklerini” belirtmişti. 

İki komşu ülke birbirlerini sık sık isyancı grupların kendi topraklarından saldırılar düzenlemesine izin vermekle suçluyor.

İranlı yetkililere göre bu ayın başlarında İran güvenlik güçlerinin yirmi kadar mensubu güneydoğuda, Pakistan ve Afganistan sınırında, Pakistan merkezli bir “cihatçı” grup tarafından öldürüldü. 

İki ülke yıllardır bir doğalgaz boru hattı projesini de görüşüyor. Mart 2013'te 7,5 milyar dolarlık projenin açılışı büyük bir tantanayla yapıldı. Ancak Pakistan kendi payına düşen kısmı para olmadığı gerekçesiyle inşa etmedi.

Şubat ayında İslamabad, Tahran'a ödenmesi gereken milyarlarca dolarlık gecikme tazminatından kaçınmak için 80 km'lik ilk bölümde çalışmalara başlanmasına izin verdi. Ancak Mart ayında Washington projeye karşı olduğunu yineledi.