İran’da seçim kampanyasına start verildi
İran’da 1 Mart’ta yapılacak genel seçimlere kısa bir süre kalırken, kampanyanın startı verildi. Seçimlerin tek bilinmeyeni, katılım oranı olarak ifade ediliyor.
İran’da 1 Mart’ta yapılacak genel seçimlere kısa bir süre kalırken, kampanyanın startı verildi. Seçimlerin tek bilinmeyeni, katılım oranı olarak ifade ediliyor.
İran’da 1 Mart’ta dört yıl için 290 parlamento üyesinin tek turda seçilmesi için sandık başına gidilecek.
Aynı gün Dini Lideri atamaktan ve görevden almaktan sorumlu olan Uzmanlar Meclisi'nin 88 üyesini sekiz yıllığına seçilmesi için de oy kullanılacak.
Genel seçimlerde 15 bin 200 aday yarışacak. Bu rekor bir sayı olarak ifade ediliyor. 2020’deki seçimlerle kıyaslandığında aday sayısının iki katına çıktığı görülüyor. Ancak bu adaylardan bazıları özellikle küçük seçim bölgelerinde, herhangi bir gruba veya siyasi eğilime bağlı olmayan doktorlar, mühendisler, memurlar ve öğretmenlerden oluşuyor. Bunun da yerel düzeydeki rekabeti ve seçimlere katılım oranını arttırmak amacıyla yapıldığı iddia ediliyor.
Adaylar arasında bin 713 kadın da yer alıyor. 2020’de 819 kadın yarışta yer almıştı.
Bu seçimler Eylül 2022’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin katledilmesi ve ardından başlayan benzeri görülmemiş isyandan bu yana ilk seçimler olacak. İsyan sırasında devlet güçleri insan hakları örgütlerine göre 500’den fazla kişiyi katletti, 22 binden fazla kişiyi tutukladı.
Bu seçimlerde mevcut parlamenter çoğunluğun kalıp kalmayacağına ilişkin belirsizlik bulunmuyor. “Reformcular” ve “ılımlılar” olarak ifade edilen kategoriler arasında arasında gerçek bir rekabetin olmayışı da göz önüne alındığında, uzmanlar bu seçimleri muhafazakarlar ve aşırı muhafazakarlar arasındaki bir düelloya indirgiyor.
Geriye seçimlere katılım konusundaki belirsizlik kalıyor. 2020’deki seçimlere yüzde 42,7 oranında katılım sağlanmış ve bu 1979’dan bu yana en düşük katılım olmuştu. Siyasi gözlemciler bu seçimlerde ilgisizliğin son 45 yılın en yüksek seviyeye ulaşacağı ihtimalini göz ardı etmiyor.