İran ilk dron gemisinin tanıtımını yaptı
İran Devrim Muhafızları’na bağlı deniz kuvvetleri komutanı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Körfez sularında ülkenin ilk dron gemisini tanıttıklarını duyurdu.
İran Devrim Muhafızları’na bağlı deniz kuvvetleri komutanı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Körfez sularında ülkenin ilk dron gemisini tanıttıklarını duyurdu.
Tuğamiral Alireza Tangsiri tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, eski bir ticari gemi olan “Şehit Bahman Bagheri”nin son iki buçuk yılda bir dron gemisine dönüştürüldüğünü açıkladı.
Tangsiri’nin 1979'da kurulan İslam Cumhuriyeti'nin tarihindeki “en büyük deniz askeri projesi” olarak tanımladığı dron gemisi, uzun menzilli füzeler fırlatma ve helikopter taşıma kapasitesine sahip.
DEMİR ATMADAN DENİZDE BİR YIL GÖREV YAPABİLİYOR
Tümamiral, geminin elektronik harp için de tasarlandığını ve demir atmadan bir yıl boyunca denizde görev yapabileceğini söyledi. İran resmi haber ajansı Irna'ya göre gemi 60 insansız hava aracı taşıyabiliyor.
Açılış töreninde Muhafızlar Başkanı General Hüseyin Selami İran'ın kimseyi korkutmaya çalışmadığını öne sürerken, “Ancak hiçbir gücün tehdidine de boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Hüseyin Selami, “Tanıdığımız hükümetlerle herhangi bir savaşa girmeyeceğiz” diye ekledi.
Törene katılan İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bagheri de gemiyi “dünyanın tüm sularında otonom olarak faaliyet gösterebilecek” bir “mobil üs” olarak tanımladı.
ARTAN ASKERİ TATBİKATLAR VE GÜÇ GÖSTERİSİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a dönüşünden bu yana Tahran, büyük ölçekli askeri tatbikatlar, yeni teçhizatların ve zapt edilemez olduğu iddia edilen yeraltı askeri üslerinin tanıtımıyla güç gösterilerini arttırıyor.
İran, pazar günü 1.700 kilometre menzile sahip olduğu iddia edilen yeni bir balistik füzenin tanıtımını yaptı. Ülke bir gün önce de 1.000 kilometre menzilli ve anti-parazit özellikli bir seyir füzesini tanıtmıştı.
Tahran, aynı zamanda on yıllardır gerilim konusu olan nükleer programı konusunda müzakerelere başlamak için başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere giderek daha fazla sinyal gönderiyor.