İsrail-Lübnan krizi: Lübnan Fransa’nın önerisini inceliyor

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bu Habib, Fransa’nın Güney Lübnan krizine çözüm için önerdiği yol haritası üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Abdallah Bu Habib, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada Lübnan’ın "Güney Lübnan'daki durumla ilgili Fransız yol haritasına verilecek en uygun yanıt üzerinde çalışmaya devam ettiğini" ve bu haritanın önümüzdeki hafta sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

Bu Habib, "İsrail'e bir dizi Fransız ziyareti gerçekleştirildi, ancak şu ana kadar Fransız planına ilişkin herhangi bir İsrail onayı almadık" diye ekledi.

Bakan, "Lübnan için en önemli şey mevcut gerilime son vermektir ve birkaç ay içinde unutulacak yarım önlemler istemiyoruz" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné tarafından Şubat ayı başında Beyrut'a yaptığı ziyaret sırasında Lübnanlı yetkililere sunulan Paris önerisi, güney cephesinde gerilimin azaltılması için üç aşamalı bir plan ortaya koyuyor.

Lübnan gazetesi L'Orient-Le Jour ve Reuters tarafından teyit edilen metin, "İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşa son veren 1701 (2006) sayılı Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını sağlamak amacıyla, sınırda istikrarın temeli olmaya devam eden potansiyel bir ateşkes" sağlamayı amaçlıyor.

Teklif aynı zamanda iki ülke arasındaki kara sınırının belirlenmesine ilişkin müzakerelerin daha sonraki bir aşamada yeniden başlatılmasını amaçlıyor.

Nisan 1996 anlaşmasını temel alan teklif, bu düzenlemelere paralel olarak ABD, Fransa, Lübnan ve İsrail'den oluşan bir denetleme komisyonunun kurulmasını öngörüyor.

Sahada ise karşılıklı saldırılar devam ediyor. İsrail topçusu sabah 9.30'dan itibaren bir çok noktayı bombaladı.

Hizbullah kuzey İsrail'e yönelik iki saldırının sorumluluğunu üstlendi. İlki sabah saat 10.05'te Lübnan'ın Markaba (Marjeyun) köyünün karşısındaki Ramim üssü yakınlarında konuşlu askerlere yönelikti. Falaq-1 füzesinin kullanıldığı ikinci saldırı ise saat 11.15'te işgal altındaki Şebaa çiftliklerindeki Zibdin kışlasını vurdu.

Ayrıca Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre günün erken saatlerinde İsrail'in Suriye'de Lübnan sınırı yakınlarında bir kamyonu hedef alan saldırısında iki Hizbullah üyesi öldürüldü.