Smotrich, 7 Ekim’den bu yana savaşın sürdüğü Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin bir konferansta pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Rehineleri kurtarmak için belki meşru ve ahlaki olsa da dünyada hiç kimse iki milyon kişiyi aç bırakmamıza izin vermeyecek” dedi.
Smotrich, "İnsani yardımları geçiriyoruz çünkü başka seçeneğimiz yok, bu savaşı yürütmek için uluslararası meşruiyete ihtiyaç duyan bir bölgedeyiz" diye ekledi.
Maliye Bakanı Bazalel Smotrich'in açıklamaları uluslararası toplumda öfkeli tepkilere yol açtı.
Avrupa Birliği çarşamba günü yaptığı açıklamada bu sözleri “şiddetle” kınadı.
AB, Bakan Smotrich'in "rehineler iade edilene kadar" İsrail'in "iki milyon sivili aç bırakmasının haklı ve ahlaki olabileceği" yönündeki açıklamasının utanç verici olduğunu belirtti. Avrupa Birliği "İsrail hükümetinin Bakan Smotrich'in sözleriyle arasına kesin bir mesafe koymasını bekliyoruz" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir basın brifinginde, Fransa'nın Smotrich tarafından yapılan "çirkin açıklamalar karşısında duyduğu derin dehşeti" dile getirdi.
Sözcü, “Fransa İsrail hükümetini bu kabul edilemez açıklamaları kesin bir dille kınamaya çağırmaktadır" dedi.
İngiliz diplomasi şefi David Lammy X'te yaptığı açıklamada, "Bakan Smotrich tarafından yapılan açıklamaların hiçbir haklı gerekçesi olamaz" dedi.
İsrail hükümetini sözlerini "geri çekmeye ve kınamaya" çağıran Lammy, sivilleri kasıtlı olarak aç bırakmanın "bir savaş suçu" olduğunu da sözlerine ekledi.
Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde 2,4 milyon nüfusun neredeyse tamamının yerlerinden edilirken, gıda sıkıntısıyla birlikte bir felaket yaşanıyor. İsrail saldırılarında şimdiye kadar 40 bine yaşın kişi hayatını kaybetti.