İsrailli eski istihbaratçı: Netanyahu ülkeyi yok ediyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine karşı protesto hareketinin önde gelen isimlerinden biri haline gelen eski bir İsrail iç güvenlik ajanı Gonen Bin İzak, Netanyahu’nun ülkeyi “yok etmekte” olduğunu belirtti.

İSRAİL HÜKÜMETİ PROTESTO

Gonen Bin İzak, eski hayatında İsrail'in güçlü iç istihbarat teşkilatı Şin Bet için çalışan bir ajandı. Şimdi ise İsrail Başbakanı'nın politikalarını protesto edenler arasında bulunuyor.

Modiin'deki evinde Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan 53 yaşındaki Ben Itzhak, "Netanyahu gerçekten İsrail için en büyük tehlike ve inanın bana, ikinci İntifada (Filistin ayaklanması) sırasında en büyük teröristlerden bazılarını yakaladım" dedi.

HAMAS KURUCUSUNUN MUHBİR OĞLU İLE ÇALIŞMIŞ

"Teröristin ne olduğunu biliyorum. Netanyahu'nun İsrail'i yıkıma götürdüğünü düşünüyorum" diyen İzak, geçmişte işgal altındaki Batı Şeria'da saldırıları önlemek için Shin Bet muhbiri olan bir Hamas kurucusunun oğluyla birlikte çalışmış.

İzak, Filistin El Fetih partisinin eski üst düzey üyelerinden ve Filistin topraklarındaki en popüler siyasi figürlerden biri olarak kabul edilen Merwan Barghuti'nin tutuklanmasında da rol oynamıştı.

Bugün Netanyahu'nun altıncı dönem görev süresine karşı verilen mücadeleye öncülük eden İzak, ülkenin tarihi müttefiki ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatındaki gecikmesinden dolayı, Başbakan'ın istifa etmesi gerektiği fikrine daha da sarılmış durumda. 

"ABD Başkanı Joe Biden İsrail'in en büyük destekçisi ve Netanyahu onun yüzüne tükürdü" diyen eski istihbarat elemanı, "ABD ile çok önemli ilişkileri yok ediyor" suçlamasında bulundu.

Binyamin Netanyahu aylardır Gazze'deki savaşı yürütme biçiminden dolayı sokaklarda protesto ediliyor ve istifası isteniyor. 

1990'larda Başbakan İzak Rabin'in öldürülmesinden sonra iç güvenliğe katılan Gonen Bin Izak, Netanyahu karşıtı gösterilerin önde gelen isimlerinden biri haline geldi.

HAMAS’I HAFİFE ALDI

İktidarın Hamas’ı hafife aldığı tepkisinde bulunan İzak, "Sizi arayacak ve +bir şeylerin yanlış gittiğini+ söyleyecek eski usul bir muhbire ihtiyacınız var. Görünüşe göre bizde böyle bir şey yokmuş. Düşmanımızın aptal olduğunu düşündük. Sonunda Hamas daha akıllı çıktı" diye analiz etti.

Eski istihbaratçıya göre Gazze'deki "denklemi değiştirmenin" zamanı geldi; Savaşı sona erdirerek ve Mahmud Abbas'ın işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin Yönetimi'ni başa getirmek için uluslararası destek toplayarak başlamak gerekiyor.

İKTİDARDA KALMAK İÇİN HERŞEYİ YAPIYOR

İzak,  Netanyahu'yu her ne pahasına olursa olsun iktidarda kalmak istemekle suçlayarak, "Sadece kendini, kriminal sorunlarını ve İsrail'de siyasi olarak nasıl hayatta kalacağını düşünüyor" dedi. 

İSRAİL’İ YOK EDİYOR

Milliyetçi Güvenlik Bakanı İtamar Bin Gvir’in de hükümet karşıtı protestoları dağıtmak için polisi “kendi milisleri” gibi kullandığı tepkisinde bulunan İzak, "Bugün İsrail içeriden yok ediliyor. O ( Netanyahu) her şeyi yok ediyor," ifadelerini kullandı. 

Eski istihbaratçı, "Netanyahu aşırı milliyetçi müttefiklerine boyun eğdikçe İsrail'in güvenliği daha da zayıflıyor. Artık her şey patlamaya hazır" diyor.