İstifayı düşünen Sanchez’e binlerce kişi alanlara çıkarak destek verdi

İspanya Sosyalist Partisi'nin binlerce destekçisi cumartesi günü alanlara çıkarak, sağcıların yoğunlaşan saldırısı karşısında istifa kararını açıklaması beklenen Başbakan Pedro Sanchez’i bu kararından vazgeçmeye çağırdı.

SANCHEZ'E DESTEK

Partinin Madrid'deki genel merkezinin önünde toplanan sosyalist sempatizanlar “Başkan Pedro” gibi sloganlar attı. 

“İspanya'nın sana ihtiyacı var” ve “Pedro, pes etme” yazılı pankartlar açarak, istifa kararını açıklayana kadar faaliyetlerini askıya alan sosyalist lidere destek verdiler.

2018'den bu yana iktidarda olan 52 yaşındaki Pedro Sanchez, Çarşamba günü Madrid'deki bir mahkemenin aşırı sağa yakın bir derneğin şikayeti üzerine ön soruşturma açması ardından istifa etmeyi düşündüğünü açıkladı. Mahkeme Sanchez’in eşi Begoña Gómez hakkında nüfuz ticareti ve yolsuzlukla ilgili ön soruşturma açtığını duyurmuştu. Kanıtsız görünen suçlamalar, Begona Gomez'in nüfuz ticareti ve yolsuzluk yaptığı iddialarıyla ilgili.

Bu suçlama, birkaç aydır aşırı sağın ve sağın solcu başbakana karşı hakaret ve iftira yağmuruna tutması karşısında bardağı taşıran son damla oldu. Sağcı muhalefet, Katalan bağımsızlıkçılarla olan ittifakı nedeniyle Sanchez’in iktidarda kalmasının gayri meşru olduğunu iddia ediyor. 

Pedro Sanchez sosyal ağlarda yayınlanan dört sayfalık mektubunda “hükümetin başında kalmaya devam edip etmeyeceğime” karar vermek için “durup düşünmem gerekiyor” dedi ve bunu en yakın bakanlarına bile haber vermeden yaptığını belirtti.

Sosyalist Parti federal komite ise tek bir gündemle toplanma kararı aldı. Parti, Pedro Sanchez'den sağa ve aşırı sağa karşı mücadeleyi sürdürmesini istiyor. 

Parti, tarihinde ilk kez Federal Komite'yi canlı yayınlarken, aktivistlerin sosyalist bakanlar ve partinin önde gelen isimleri tarafından yapılan konuşmaları takip edebilmeleri için sokağa ekranlar kuruldu.  

Sosyalist sempatizanlar, Sanchez’in neler yaşadığını anladıklarını söylüyor ancak geride bırakacağı siyasi durum hakkında dikkatlice düşünmesini istiyor. Erken genel seçimlerden ve sağ ve aşırı sağın iktidara gelmesinden korkuyorlar.

Snchez ayrıca, kendisine yönelik sağcı saldırıları kınayan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva gibi uluslararası yetkililerden de destek aldı.