İstihbarat servisi: Avustralyalılar radikalleşiyor, güvenlik seviyesi yükseltildi

Avustralya, son dönemde meydana gelen bir dizi kanlı saldırının ardından "aşırı ideolojilerdeki" artışa işaret ederek terör tehdidi seviyesini "olası"dan "muhtemel"e yükselttiğini duyurdu.

İç istihbarat servisi Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütü (Asio) Direktörü Mike Burgess gazetecilere yaptığı açıklamada "Avustralya'nın güvenlik ortamı kötüleşiyor, daha değişken ve öngörülemez hale geliyor" dedi. 

"Giderek daha fazla Avustralyalı radikalleşiyor" diyen Burgess, ülkenin "siyasi kutuplaşmada ani artışlar" ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. 

Asio'ya göre "yakın bir saldırı" olduğuna dair bir kanıt yok ancak önümüzdeki 12 ay içinde artan bir tehdit söz konusu.

Burgess, "Siyasi motivasyonlu şiddet artık casusluk ve dış müdahaleye en önemli güvenlik endişelerimiz olarak katılıyor" dedi. 

Avustralya'da son aylarda bıçaklı saldırılarda bir artış görüldü. Nisan ayında bunlardan biri Sydney'deki bir alışveriş merkezinde altı kişinin ölümüne neden oldu. Akli dengesi yerinde olmadığı belirtilen 40 yaşındaki saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü. 

Bu saldırıdan iki gün sonra, bir Süryani kilisesinden bir piskopos da Sydney'deki bir kilisede canlı vaaz sırasında bıçaklandı. Piskopos yaralı olarak kurtuldu. 16 yaşındaki bir çocuk "terör eylemi" ile suçlandı. 

Mayıs ayının başında, akli dengesi bozuk 16 yaşındaki "radikalleşmiş" bir genç de Perth'in batı banliyösünde başka bir bıçaklı saldırıda birini yaraladıktan sonra polis tarafından vurularak öldürüldü.