AB, Maduro’nun zaferini ‘delil yetersizliği’nden tanımıyor
Avrupa Birliği, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki uluslararası baskıyı arttırarak seçimlerdeki zaferini “delil yetersizliği” nedeniyle tanımayacağını açıkladı.
Avrupa Birliği, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki uluslararası baskıyı arttırarak seçimlerdeki zaferini “delil yetersizliği” nedeniyle tanımayacağını açıkladı.
Avrupa Birliği Konseyi yaptığı yazılı açıklamada Maduro’nun 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerindeki zaferinin "delil yetersizliğinden" dolayı "tanınamayacağını" belirtti.
Açıklamada, "Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), bunu yapmayı taahhüt etmiş olmasına rağmen, resmi seçim merkezi raporlarını hala yayınlamadı. Bunları destekleyecek kanıtların yokluğunda, CNE tarafından 2 Ağustos'ta yayınlanan sonuçlar tanınamaz" denildi.
Ancak ABD ve diğer bazı ülkelerin aksine AB, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez Urrutia'nın zaferini tanımaktan kaçındı.
AB Konseyi, "Muhalefet tarafından yayınlanan ve çeşitli bağımsız kuruluşlar tarafından incelenen seçim tutanaklarının kopyaları, Edmundo Gonzalez Urrutia'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir çoğunlukla kazandığını göstermektedir.” diye belirtti.
Basın açıklamasında ayrıca "Bu nedenle Avrupa Birliği, mümkünse uluslararası saygınlığı olan bir kuruluş tarafından, seçim kütüklerinin yeni bir bağımsız doğrulamasının yapılması çağrısında bulunur" ifadeleri yer aldı.
AB, Venezuela hükümetine "muhalefet ve sivil toplum mensuplarına yönelik keyfi tutuklama, baskı ve şiddet içeren söylemlere son vermesi ve tüm siyasi tutukluları serbest bırakması" çağrısında bulundu.
Pazar günü Papa Francis de "tüm taraflara gerçeği aramaları ve her türlü şiddetten kaçınmaları için samimi bir çağrıda" bulundu.
Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan kalabalığa hitap eden Arjantinli Papa ayrıca ülkeyi "farklılıkları diyalog yoluyla çözmeye ve halkın gerçek çıkarlarını dikkate almaya" çağırdı.
2019 yılında da, Maduro'nun tartışmalı yeniden seçilmesinin ardından, uluslararası toplumun bir kısmı sağcı muhalif Juan Guaido'yu geçici "başkan" olarak tanmıştı. Bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Venezuela'ya yönelik yaptırımlarını sürdüren ABD, son seçimlerde Gonzalez Urrutia'nın zafer kazandığına dair "ezici kanıtlar" olduğunu belirtiyor. Birçok ülke onu "seçilmiş başkan" olarak tanıdı.
Öte yandan, Caracas'ın geleneksel müttefikleri olan Rusya ve Çin, Bay Maduro'ya destek verdi. Brezilya, Kolombiya ve Meksika gibi ülkeler ise sadece krizin çözülmesi çağrısında bulundu.