ABD ve Almanya Lübnan’daki vatandaşlarını uyardı

ABD Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Rena Bitter, "Amerikan vatandaşlarının bir kriz eylem planı geliştirmelerini ve kriz başlamadan önce ülkeyi terk etmelerini" tavsiye etti.

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği X hesabından yayınladığı bir videoda Rena Bitter, "Lübnan ABD'nin değerli bir dostudur” dedi ve şunları ekledi:  “Sizi temin ederim ki Washington Lübnan'a odaklanmıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yurtdışındaki Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden başka bir önceliği yoktur." 

Bitter ayrıca ABD vatandaşlarını Dışişleri Bakanlığı web sitesi ve ABD büyükelçiliği web sitesi üzerinden Akıllı Gezgin Kayıt Programı'na (STEP) kaydolmaya çağırdı. Bitter, "Kayıt olduktan sonra, doğrudan ABD büyükelçiliğinden uyarılar ve güncellemeler alacaksınız" diye belirtti. 

"Ticari hava taşımacılığı mevcut değilse, halihazırda Lübnan'da bulunanlar uzun süre yerlerinde kalmaya hazırlıklı olmalıdır” diyen Bitter sözlerini şöyle tamamladı: "Son olarak, eğer sevdikleriniz bu yaz sizi Lübnan'da ziyaret etmeyi planlıyorsa, lütfen bölgedeki çatışmaların daha da kötüleşmesi halinde gidişlerini engelleyebilecek zorlukları göz önünde bulundurarak seyahatlerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye edin." 

Cumartesi günü bombalama sonucu Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasında oynayan 12 çocuk ve genç hayatını kaybetti. İsrail, saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tuttu, Hizbullah ise reddetti. 

İsrail güvenlik kabinesi Başbakan Binymin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a Hizbullah “nasıl ve ne zaman karşılık verileceğine karar verme" yetkisi verdi. 

Bu olay, Hamas’ın 7 Ekim'deki saldırısıyla Gazze'de İsrail ile Hamas arasında tetiklenen savaşın Lübnan'a sıçrayabileceği korkularını yeniden alevlendirdi.

ALMANYA: ACİLEN TERK EDİN

Berlin hükümeti de Alman vatandaşlarının hala yapabiliyorken ülkeyi terk etmeye “acilen” davet edildiklerini bildirdi.

Hükümet sözcüsü, “Almanların sahadaki durumundan büyük endişe duyuyoruz ve hazırlanması gerekenleri hazırlıyoruz,” diye ekledi.

Sözcü ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un “durumu hafifletmek ve tırmanmasını önlemek” amacıyla Lübnanlı mevkidaşı da dahil olmak üzere çeşitli yetkililerle görüşmeler yaptığını söyledi. 

Alman hükümeti, başta İran olmak üzere Ortadoğu'daki çatışmanın tüm taraflarına gerilimin tırmanmasını önleme çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün olağan basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre Berlin, Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasına düzenlenen ölümcül saldırının Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğine “kesin olarak inanıyor”.