ABD üniversitelerinde Filistin yanlısı protestolar yayılıyor: 200 gözaltı
Cumartesi günü Amerika'daki üç kampüse müdahale eden polis 200'e yakın Filistin yanlısı göstericiyi gözaltına aldı.
Cumartesi günü Amerika'daki üç kampüse müdahale eden polis 200'e yakın Filistin yanlısı göstericiyi gözaltına aldı.
Filistinlilere destek ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşına karşı on gün önce New York'taki Columbia Üniversitesi'nde başlayan bu yeni protesto dalgası, Kaliforniya'dan ABD'nin kuzeybatısına, merkezden güneye pek çok eğitim kurumuna yayıldı.
Tüm hafta boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenciler ve Filistin yanlısı aktivistler gözaltına alındı ve çoğu zaman yargılanmadan serbest bırakıldı.
100 Filistin yanlısı gösterici Boston'daki bir üniversitede çevik kuvvet polisi tarafından kısa süreliğine gözaltına alındı.
Northeastern Üniversitesi, X'te “yaklaşık 100 kişinin polis tarafından durdurulduklarını” duyurdu. Açıklamada, “Northeastern U. kimlik kartlarını ibraz eden öğrencilerin serbest bırakıldığı, reddedenlerin ise gözaltına alındığı” belirtildi.
Öğle saatlerinde “normale dönüldüğünü” duyuran üniversiteye göre, kampüste “Yahudileri öldürün” gibi “şiddetli anti-Semitik” hakaretler edildi.
Sosyal ağlarda yayınlanan görüntülere göre, birkaç çadırdan oluşan ve “yasadışı” olarak değerlendirilen bir kamp, üniversite polisi ve çevik kuvvet kıyafetli yerel kolluk kuvvetleri tarafından söküldü.
Ülkenin diğer ucunda, Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU) polisi “Cumartesi günü izinsiz bir kamp kurulmasının ardından 69 kişiyi gözaltına aldı”. Üniversiteden yapılan açıklamada, “çoğunun ASU öğrencisi veya personeli olmadığı” ifade edildi. Açıklamada bu kişiler için “Yasadışı izinsiz girişten yargılanacaklar” denildi.
Indiana Daily Student gazetesinin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin merkezinde, polisin çevik kuvvet teçhizatıyla Indiana Üniversitesi'ndeki bir kampı boşaltması üzerine 23 kişi gözaltına alındı.
Öğrenci protestolarının New York'taki merkez üssü Columbia Üniversitesi'nin rektörü ise kampüsteki 200 kişilik çadırlardan oluşan bir kampın polis tarafından boşaltılmamasına karar verdi. Hareketin öncülerinden birinin, Ocak ayında bir videoda Siyonizm karşıtı tehditlerde bulunduktan sonra alana girişi yasaklandı. Cumartesi günü kampüsü “nispeten sakin” olarak tanımlayan CNN'e göre genç adam, daha sonra özür diledi.
Gazze ile dayanışma hareketi, Amerikan başkanlık seçimlerine yedi ay kala, Siyonizm ve Yahudi karşıtlığı iddiaları ile Amerika Birleşik Devletleri'nde anayasal bir hak olan ifade özgürlüğünün savunulması arasında siyasi bir hal aldı. ABD’de İsrail'den sonra dünyada en fazla Yahudi nüfus (yaklaşık altı milyon) ile milyonlarca Arap-Müslüman Amerikalı yaşıyor.
KANADA’DA DA ÖĞRENCİLER KAMP KURDU
Komşu Kanada'da, Şubat ayından bu yana grevin devam ettiği Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde ilk kez bir kamp kuruldu. Üniversite “gerilimin tırmanması ve çatışma riskinden” endişe duyduklarını belirtti. Üniversite yöneticilerinin talebi üzerine öğrencileri gözaltına alan çevik kuvvet polislerinin görüntüleri dünyanın dört bir yanında izlendi.
Bu görüntüler Vietnam Savaşı sırasında Amerikan kampüslerinde yaşanan ayaklanmaları hatırlatıyor. Hatta Mayıs 1970'te Ohio Ulusal Muhafızlarının Kent State Üniversitesi'nde ateş açarak barışçıl gösteri yapan dört öğrenciyi öldürmesinin acı hatırası da hafızalarda canlandı.