Af Örgütü: Etiyopya ihlallere son vermiyor

Uluslararası Af Örgütü, Etiyopyalı yetkililerin çatışma bölgelerindeki insan hakları ihlallerine son vermekte başarısız olduğu tepkisinde bulundu.

Kasım 2022'de Tigray'ın kuzey bölgesinde iki yılda yaklaşık 600,000 kişinin hayatına mal olan savaşa son veren bir barış anlaşmasına rağmen, kıtanın en kalabalık ikinci ülkesinde, özellikle Amhara ve Oromia bölgelerinde çok sayıda çatışma devam ediyor. 

Af Örgütü'ne göre, Amhara bölgesinde insan hakları ihlalleri "aynı yoğunlukta" devam ederken, Tigray'deki zulme ilişkin raporlar ve Oromia bölgesindeki suistimaller yetkililer tarafından "büyük ölçüde cevapsız kaldı". 

Af Örgütü, "Etiyopyalı yetkililer, esas olarak sözde geçiş dönemi adalet mekanizmaları aracılığıyla adalet lehine yaptıkları açıklamalara rağmen, bu ihlallere son vermeyi başaramadılar" dedi. Örgüt, "Milyonlarca Etiyopyalı adaletten mahrum bırakılıyor" diye ekledi. 

4 Temmuz'da, 2019 Nobel Barış Ödülü sahibi Başbakan Abiy Ahmed parlamentoda yaptığı konuşmada ordunun "katliam" yapmadığını savundu.

Af Örgütü'ne göre bu açıklama "hükümetin geçmiş ve mevcut suçları inkâr etmeye devam ettiğini gösteriyor".

Örgüt, "Amhara bölgesinde işlendiği iddia edilen suçları araştırmak için acil önlemler almak" gerektiğini kaydetti. 

Etiyopya'nın 80 kadar etnik-dilsel topluluğunun ikinci en büyüğü olan Amhara topluluğunun "öz savunma" milisleri olan Fano, Tigrayan isyancılarına karşı çatışma sırasında orduya destek olduktan sonra Nisan 2023'te federal hükümete ve bölgesel yetkililere karşı silahlandı. 

Addis Ababa yetkilileri, Ağustos 2023'te bölgede olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal haziran ayında sona erdi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de salı günü yaptığı açıklamada, Nisan ayında Oromia'nın Meki kentinde öldürülen Oromo Kurtuluş Cephesi'nin (OLF) önde gelen üyelerinden Bate Urgessa'nın kardeşi de dahil olmak üzere 11 kişinin serbest bırakılmasını istedi. 

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve İngiltere, 10 Nisan 2024’te silahlı suikast sonucu ölen Bate Urgessa'nın ölümüyle ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Etiyopya'nın en büyük ve en kalabalık bölgesi olan Oromia’da, 2018'den bu yana şiddetle bastırılmaya çalışılan bir silahlı ayaklanma yaşanıyor. Bölgede katliamlar yaşanıyor. OLF'nin bir kısmı 2018'de silahlarını bırakmayı reddederek bölündü ve Oromo Kurtuluş Ordusu'nu (OLA) kurdu.