Almanya’da on binlerce kişi aşırı sağa karşı sokaklara çıktı

Almanya’nın birçok kentinde AfD'nin yükselişine ve aşırı sağcılığa karşı yapılan gösterilerde AfD'nin yasaklanması istendi.

Bazı AfD'li siyasetçilerin göçmenleri Almanya'dan sınır dışı etme planlarının ortaya çıkmasının ardından tepkiler artıyor.  Berlin ve Leipzig'deki protestoların ardından Almanya genelinde on binlerce insan Salı akşamı AfD’ye karşı sokaklara çıktı.

Köln’de 30 bin kadar kişinin katıldığı protestolarda taşınan pankartlarla AfD'nin yasaklanması çağrıları yapıldı. Sosyalizm taraftarlarının yanı sıra Hristiyan grupların da katıldığı protestocular arasında çok sayıda öğrenci de yer aldı. Kitle "Biz renkliyiz!" Biz daha fazlasıyız!”, “AfD – faşizmin öncüleri”, "Mülteciler karşılığında ırkçıları takas edecekler" ve “Naziler gizlice kebap yer” gibi sloganlar attı.

Hannover’de ise 8 bin 500 kişi AfD’ye karşı sokaklara çıktı. Atılan sloganlar arasında en çok dikkat çekeni, "Hannover'in tamamı AfD'den nefret ediyor" oldu.

Schwerin, Würzburg'da da binler bir araya geldi. Würzburg'da Jusos, Yeşil Gençlik, Sol Gençlik ve DGB (Alman Sendikalar Konfederasyonu) Gençliği'nin yerel grupları da dahil olmak üzere çeşitli grupların ittifakı, sağa karşı gösteri çağrısında bulundu. Yürüyüş Würzburg ana tren istasyonundan Oberer Markt'a kadar sürdü. "Nefret bir alternatif değildir" yazan pankartlar dikkat çekti. Göstericilerin temel taleplerinden biri, AfD'nin yasaklanması oldu.

Pazartesi akşamı Essen'de yaklaşık 7 bin kişi AfD'ye karşı gösteri yaparak, aşırı sağcılara karşı dayanışma çağrısında bulunmuştu.

Almanya'da gösterilerin hafta boyunca süreceği öngörülüyor.

Almanya'da büyük mitingleri tetikleyen, diğer üyelerin yanı sıra AfD, Değerler Birliği ve Kimlik Hareketi üyelerinin yanı sıra etkili girişimciler ve aşırı sağcıların katıldığı bir toplantıya ilişkin yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaydı. Toplantıda sığınmacılar ve göçmen kökenli Almanlar da dahil olmak üzere milyonlarca insanı Almanya'dan sınır dışı etmeye yönelik gizli planlar tartışıldı.