Almanya ‘kaos haftasına’ hazırlanıyor
Alman çiftçilerin, hükümetin hem tarımda kullanılan dizel yakıt sübvansiyonlarını hem de tarım araçları için vergi muafiyetini kaldırma kararına tepkisi dinmiyor. Grev dalgası kapıda.
Alman çiftçilerin, hükümetin hem tarımda kullanılan dizel yakıt sübvansiyonlarını hem de tarım araçları için vergi muafiyetini kaldırma kararına tepkisi dinmiyor. Grev dalgası kapıda.
Birkaç haftadır binlerce büyük traktör ülkenin yollarını kapatırken, çiftçiler yetkilileri pes ettirmek için birçok kenti bloke etti. İstediklerini elde edemedikleri için temel işçi sendikaları eylemlerini artırmaya karar verdiler.
8 Ocak 2024'ten itibaren yollar bir kez daha ülkenin bir ucundan diğerine traktör alayları tarafından felç edilecek. Yolların bloke edilmesine ilişkin her taraftan çağrılar yükseliyor.
Land schafft Verbindung derneği ile birlikte Bavyeralı çiftçiler tarafından Münih'te büyük bir gösteri planlanıyor.
İki gün sonra, 10 Ocak'ta Augsburg'da ve 12 Ocak'ta Nürnberg'de ve diğer bölgesel başkentlerde başka bir gösteri planlanıyor.
Son olarak 15 Ocak'ta Berlin'de düzenlenecek büyük bir gösteriyle bu ekonomik ve sosyal kaos haftası geçici olarak sona erecek.
Çiftçiler federal hükümetin tarım sektöründe yapmayı planladığı tasarrufa karşı çıkıyor. Tarımsal mazot sübvansiyonlarının kaldırılması ve tarım araçlarının vergiden muaf tutulması, koalisyon hükümeti tarafından kararlaştırılan ve çiftçileri etkileyecek 60 milyar euroluk tasarruf planının bir parçası olarak öne çıkıyor.
Traktör eylemlerinin arkasındaki ana ticaret örgütü olan Bauerverband, hükümetin aldığı bu iki önlemin toplam 920 milyon euro ya da diğer bir ifadeyle Almanya'daki 254 bin çiftliğin her biri için ortalama 3.600 euro anlamına geldiğine dikkat çekiyor.
Bu çiftliklerin büyüklüğü göz önüne alındığında büyük bir miktar değil ancak çiftçilerin hoşnutsuzluğu bu önlemlerin ötesine geçiyor. Hükümetin kemer sıkma planı daha yüksek üretim maliyetlerine ve enflasyon nedeniyle daha düşük tüketime yol açacak. Çiftçi sendikaları ciddi bir ekonomik krizden korkuyor.
SİYASİ VE SOSYAL KRİZ
Ekonominin diğer sektörleri de çiftçilerin öfkesine paralel olarak protesto hareketine katıldı. Federal Yük Taşımacılığı ve Lojistik Birliği Başkanı Dirk Engelhardt, kamyon şoförlerinin de greve gitmesi halinde tedarik sorunları yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Bavyera Otel ve Catering Birliği ise çiftçilerle dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Enerji fiyatlarındaki keskin artışlardan etkilenen fırıncılar ve kasaplar da tüm Almanya'yı felç edebilecek bu eylemlere katılma tehdidinde bulunuyor.
Ekonomik krizin hızla siyasi arenaya taşınabileceği belirtilirken, tüm Avrupa’ya yayılma potansiyeli de taşıyor.