Arnavutluk’tan İtalya ile göçmen anlaşmasına nihai onay

Arnavutluk Parlamentosu, göçmenler için iki kabul merkezinin inşası konusunda İtalya ile yapılan tartışmalı anlaşmayı onayladı. İtalya tarafından finanse edilen iki yapı 3 bin kişiyi barındırabilecek.

Arnavutluk Parlamentosu, İtalya ile imzalanan göç anlaşmasına son yeşil ışığı perşembe günü yakarak, İtalyan sularında kurtarılan göçmenler için iki kabul merkezinin inşasının önünü açan metni son okumada kabul etti. Metin 140 parlamenterin 77'si tarafından onaylandı.

Anlaşma uyarınca Arnavutluk, İtalya tarafından finanse edilecek bu merkezlerde bir seferde yaklaşık 3 bin kişiyi barındırabilecek.

Bu merkezlerden biri sığınmacıların kayıt altına alınması için kullanılacak, diğeri ise başvuruları hakkında karar verilmesini bekleyen göçmenleri barındıracak.

İki merkez, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ancak olmayı hedefleyen bir ülkenin topraklarında Roma tarafından yönetilecek.

Pazartesi günü anlaşmaya atıfta bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Arnavutluk kamplarından yılda 36 bin göçmenin geçebileceğini, ancak bu hedefe ulaşmanın İtalya'nın sığınma başvurularını ne kadar hızlı işleme koyabileceğine bağlı olduğunu söylemişti.

Arnavutluk muhalefetine göre bu anlaşma toprak egemenliğinden feragat anlamına geliyor. Sağ kesim de sosyalist Edi Rama hükümetini "ulusal güvenliği" tehlikeye atmakla suçluyor.

Arnavutluk makamlarına göre, iki merkezin inşası ve işletilmesi için gerekli altyapının yanı sıra sığınmacıların güvenlik ve tıbbi bakım masraflarının yüzde 100'ü İtalyan makamları tarafından karşılanacak.

İtalyan makamları aynı zamanda merkezlerdeki düzenin sağlanmasından da sorumlu olurken, Arnavutluk polisi merkezlerin dışındaki düzenin sağlanmasından ve "göçmenlerin bir bölgeden diğerine taşınmasından" sorumlu olacak.

İtalyan yargı yetkisi altında faaliyet gösterecek kampların 2024 baharında açılması planlanıyor.

Kampların maliyetinin beş yıl içinde 650 ila 750 milyon euro arasında olacağı tahmin ediliyor. İçişleri Bakanlığı'na göre 2022'de yaklaşık 105 bin göçmen ülkeye ulaşırken, 2023'te bu sayı 158.000'e ulaştı.