Bangladeş parlamentosu feshedildi

Bangladeş’te haftalardır süren protesto eylemlerinin ardından, başbakan Şeyh Hasina ülkeden kaçtı, ordunun ülkenin kontrolünü ele geçirdi ve bir gün sonra parlamentoyu feshetti.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Şiplu Zaman yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshetti" dedi. 

Öğrenci protestocular, üç ay içinde seçim yapılmasını talep eden ana muhalefet Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) gibi parlamentonun feshedilmesini istiyordu. 

Yönetimde işe alım kotası uygulamasına karşı düzenlenen gösterilerde temmuz ayının başından bu yana ülke genelinde en az 413 kişi hayatını kaybetti. 

Pazartesi günü gösteriler nihayet 76 yaşındaki Şeyh Hasina'nın bir helikoptere binerek ülkeden kaçmasına yol açtı. 

Hindistan basınına göre Hasina, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi yakınlarındaki bir askeri üsse iniş yaptı ancak üst düzey bir kaynak Hasina'nın Londra'ya giderken sadece ülkeden "geçtiğini" söyledi. 

Ancak İngiliz hükümetinin "eşi benzeri görülmemiş düzeydeki şiddet olaylarına" ilişkin BM soruşturması çağrısı bu hedef konusunda şüphe uyandırdı.

GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇAN POLİSLER AF İSTEDİ

Sorunlu ülkede Bangladeş'in ana polis sendikası salı günü yayınladığı bir bildiriyle öğrencilere ateş açıldığı için "af" diledi. 

Sendika, polis memurlarının "ateş açmaya zorlandığını" ve daha sonra "kötü adamlar" olarak sunulduğunu iddia etti. Sendika ayrıca polis memurlarının güvenliğini garanti altına almak için grev ilan etti.

Salı günü öğrenci hareketi liderleriyle bir araya gelecek olan Bangladeş ordusu komutanı General Waker-Uz-Zaman Pazartesi günü yaptığı açıklamada yakında geçici bir hükümet kurulacağını duyurdu. 

General, "Tüm adaletsizlikleri" düzeltmenin yanısıra, salı günü sokağa çıkma yasağını kaldırma sözü verdi.

Temmuz ayı başında ülkede başlayan protestoların arkasındaki ana öğrenci hareketinin bir lideri de salı günü Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un geçici hükümete liderlik edeceği umudunu dile getirdi.

Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler'in önde gelen liderlerinden Asif Mahmud Facebook'ta "Dr Yunus'a güveniyoruz" diye yazdı.

Dr. Yunus, Hint gazetesi The Print'e verdiği bir röportajda Bangladeş'in Hasina rejimi altında "işgal edilmiş bir ülke" olduğunu söyledi. 84 yaşındaki Yunus, öncü mikrofinans bankası aracılığıyla milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarmasıyla tanınıyor, ancak kendisini yoksulların "kanını emmekle" suçlayan Hasina'nın düşmanlığına maruz kalmıştı. Şu anda Avrupa'da bulunan Yunus'un yakın yardımcılarından biri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yunus'un geçici hükümetin başına geçmesi için ordudan herhangi bir teklif almadığını söyledi.

Pazartesi günü Bangladeşliler Dakka sokaklarına dökülmüş, parlamentoyu işgal etmiş, hükümet yanlısı televizyon kanallarını ateşe vermiş ve ülkenin bağımsızlık kahramanı olarak değerlendirilen Başbakan'ın babası Şeyh Mucibur Rahman'ın heykellerini parçalamıştı. Ayrıca Hasina'nın partisi Awami League'in ofisleri de ateşe verildi ve ülke genelinde yağmalandı. 

Tanıklar, çoğunluğu Müslüman olan ülkede bazılarının Hasina'ya yakın olduğunu düşündüğü Hindulara ait dükkan ve evlere de saldırdığını bildirdi. Sanal ağlarda, korkunç linç görüntüleri yer aldı. 

Salı günü Hindistan, komşu Bangladeş'teki krizden "derin endişe" duyduğunu bildirdi. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar parlamentoya yaptığı açıklamada "kanun ve düzen açıkça yeniden tesis edilene kadar derin endişe duymaya devam edeceklerini" belirtirken, Hasina'nın Hindistan'da bulunduğunu teyit etti.