Bangladeş’teki çatışmalarda bir günde en az 109 ölü

Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina’nın istifa ederek kaçtığı pazartesi günü yaşanan çatışmalarda en az 109 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis ve sağlık görevlileri, Başbakan'ın yurtdışına kaçtığı pazartesi günü Bangladeş'te yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 109 kişinin öldüğünü duyurdu. 

Hükümetin işe alım kotalarına karşı protestoların başladığı temmuz ortasından bu yana en ölümcül gün olurken, toplam ölü sayısı 409'a yükseldi.

NOBEL ÖDÜLLÜ İSME BAŞBAKAN OLMASI ÇAĞRISI

Bangladeş'teki protestoların arkasındaki ana hareketin lideri salı günü yaptığı açıklamada öğrenci protestocuların Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un geçici hükümetin başına geçmesini istediklerini söyledi.

Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler'in liderlerinden Nahid İslam bir videoda yaptığı açıklamada, "Uluslararası üne sahip ve geniş çapta tanınan Nobel ödüllü Dr. Muhammed Yunus'un ‘baş danışmanı’, yani başkanı olacağı ‘geçici hükümeti’n kurulmasına karar verdik" dedi.

Pazartesi günü Bangladeş devlet televizyonunda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında Bangladeş ordusunun başı General Waker-Uz-Zaman, 2009 yılında iktidara gelen 76 yaşındaki Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını açıkladı. General ayrıca ordunun yakında geçici bir hükümet kuracağını da duyurdu.

Generalin salı günü ilerleyen saatlerde protesto hareketinin öğrenci liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

84 yaşındaki Dr Yunus, öncüsü olduğu mikrofinans bankası aracılığıyla milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarmasıyla tanınıyor.

SAD öğrenci kolektifinin bir diğer sorumlusu Asif Mahmud, Facebook'ta "Dr Yunus'a güveniyoruz" dedi.

Bangladeşli Nobel sahibi şu anda Avrupa'da bulunuyor. Yakın yardımcılarından biri pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Dr. Yunus'un geçici hükümete başkanlık etmesi için ordudan herhangi bir teklif almadığını belirtti. 

Bangladeş'in başbakanı on beş yıllık iktidarının ve bir ay süren ölümcül protestoların ardından Pazartesi günü helikopterle kaçtı.