Berlin, Madrid ve Pretoria en zenginlerin vergilendirilmesinden yana
Almanya, İspanya ve Güney Afrika, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığı sırasında dünyanın en zenginlerini vergilendirme planına destek sözü verdi.
Almanya, İspanya ve Güney Afrika, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığı sırasında dünyanın en zenginlerini vergilendirme planına destek sözü verdi.
Der Spiegel (Almanya) ve El Pais (İspanya) dahil olmak üzere birçok günlük gazetede yayınlanan bir mektupta, bu üç ülkeden ve Brezilya'dan beş bakan, bu girişimin “eşitsizliğe karşı” küresel mücadelede “önemli bir adım” olacağını belirtti.
Mektupta “Son yirmi yılda çoğu ülkede eşitsizlikte önemli bir artış kaydedildi ve en zengin %10 ile en yoksul %50 arasındaki gelir farkı neredeyse iki katına çıktı” ifadelerine yer verildi.
İspanya hükümetinin iki numaralı ismi Maria Jesus Montero, Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ve Güney Afrika Maliye Bakanı Enoch Godongwana tarafından imzalanan mektupta, mevcut durumun “ekonomik kalkınmayı baltaladığı” ve “demokrasi için yıpratıcı” olduğu belirtiliyor.
Bakanlar mektuplarında, en zenginlerin vergi düzeylerini önemli ölçüde düşürmelerine olanak tanıyan uluslararası vergi sistemindeki “eksikliklerin devam ettiğine” işaret ediyorlar.
Milyarderlerin ödedikleri “gelir vergisi” ortalama olarak servetlerinin “%0.5'ini” geçmiyor.
Bakanlar, “Milyarderler için koordineli bir küresel asgari verginin” getirilmesinin bu eksikliklerle mücadele etmeyi mümkün kılacağını ve hükümetlere “sağlık, eğitim” veya “çevre” gibi kamu mallarına yatırım yapma imkanı vereceğini sözlerine ekliyor.
Bu nedenle Brezilya'nın “kapsayıcı, adil ve etkili uluslararası vergi işbirliği” girişimini memnuniyetle karşıladıklarını belirten bakanlar, “Uluslararası toplumun eşitsizlikle mücadeleyi ve küresel kamu mallarının finansmanını ciddiye almasının zamanı gelmiştir” ifadelerini kullanıyor.
Aralık ayından bu yana G20 dönem başkanlığını yürüten Brezilya, küresel vergilendirmeyi önceliklerinden biri haline getirdi.
Brezilya, Fransız ekonomist Gabriel Zucman'ın çalışmalarından ilham alıyor. Zucman'a göre dünyadaki 3 bin milyarder, servetlerinin en azından %2'sine denk gelen bir miktarı gelir vergisi olarak ödeseydi, bu küresel vergi 250 milyar dolar ek gelir sağlayabilirdi.
Ancak en zenginlerin daha fazla vergilendirilmesi fikri, yıllardır uluslararası hırs eksikliği ve çok farklı vergi sistemlerini uyumlaştırmanın zorlukları nedeniyle engellendi.