Biden’a göre İsrail Ramazan’da ‘operasyonlarını’ durduracak

ABD Başkanı Joe Biden pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, müzakere edilen ateşkesin bir parçası olarak İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik askeri "operasyonlarını" durduracağını söyledi.

Joe Biden, Amerikan televizyonu NBC'ye verdiği mülakatta "Ramazan geliyor ve İsraillilerle, Filistinli İslamcı hareketin elindeki tüm rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan boyunca operasyon yapmayacaklarına dair bir anlaşma oldu" dedi.

ABD Başkanının açıklamaları, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir anlaşma üzerinde görüşmeler sürerken geldi. Müslümanların oruç ayı Ramazan'ın 10 Mart civarında başlaması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 26 Şubat Pazartesi günü Cenevre'de düzenlenen 55. İnsan Hakları Konseyi oturumunun açılışında, BM Güvenlik Konseyi'ne "Gazze'de akan kanı durdurmak ve daha fazla tırmanmasını önlemek" için gerekli tüm tedbirleri alması yönünde yaptığı acil çağrılara rağmen Konsey'in harekete geçmemiş olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Pazartesi günü gece boyunca düzenlenen saldırılarda 92 Filistinlinin öldüğünü açıklayan Hamas Sağlık Bakanlığının son rakamlarına göre İsrail saldırıları 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 29 bin 692 can aldı.

4 MART’A KADAR BİR ATEŞKES ANLAŞMASI YAPILABİLİR!

ABD Başkanı Joe Biden NBC kanalına yaptığı açıklamada iyimserliğini dile getirerek 4 Mart Pazartesi gününe kadar bir ateşkes ihtimalinden söz etti.

Biden New York ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada, "Ulusal Güvenlik Danışmanım bana (ateşkes anlaşmasına) yakın olduğumuzu söylüyor. Henüz gerçekleşmedi. Önümüzdeki pazartesi gününe kadar bir ateşkes sağlanacağından umutluyum" dedi.

Arabulucu ülkeler Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri ateşkes amacıyla İsrail ve Hamas arasında bir uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Hamas kaynaklarına göre görüşmeler, arabulucular tarafından Ocak ayında hazırlanan ve Hamas'ın elindeki rehineler ile İsrail'in elindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve büyük miktarda insani yardımın Gazze'ye girişiyle birlikte altı haftalık bir ateşkesi öngören planın ilk aşamasıyla ilgili.

Ancak İsrail bu duraklama sırasında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Hamas ise tam bir ateşkes, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve İsrail'in 2007'den beri uyguladığı ablukanın kaldırılması çağrısında bulunuyor.

REFAH’A YÖNELİK OPERASYON TEHDİDİ

Öte yandan Refah’a yönelik operasyon tehdidi sürüyor. BM Genel Sekreteri, İsrailli yetkililer tarafından güneydeki Refah kentine yönelik olarak duyurulan geniş çaplı saldırının "sadece orada barınan bir milyondan fazla Filistinli sivil için dehşet verici olmakla kalmayacağı, aynı zamanda yardım programlarımız için de ölüm çanını çalacağı" uyarısında bulundu.

Guterres, "Hiçbir şey Hamas'ın sivilleri kasıtlı olarak öldürmesini, yaralamasını, işkence etmesini ve kaçırmasını, cinsel şiddet uygulamasını ya da İsrail'e gelişigüzel roket atmasını haklı gösteremez".

Guterres, "Ve hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez" diye ekledi.

BM Genel Sekreteri, "İnsani ateşkes ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrımı yineliyorum" vurgusunda bulundu.

Guterres’in açıklamalarından önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü ülkesinin Hamas'a karşı "tam zafer" elde etmek için Refah'a geniş çaplı bir saldırı başlatacağını yinelemişti.  Netanyahu'ya göre şu anda Doha'da görüşülmekte olan olası bir ateşkes sadece kaçınılmaz olanı biraz geciktirecek.