BM: İsrail Gazze’ye yardımları sistematik bir şekilde engelliyor

Birleşmiş Milletler (BM) İsrail güçlerinin Gazze'de insani yardıma ihtiyaç duyan insanlara erişimi "sistematik olarak" engellediği tepkisinde bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Jens Laerke, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde tıbbi tahliyelerin ve yardım teslimatlarının gerçekleştirilmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini, güneyde ise giderek zorlaştığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, son haftalarda Gazze Şeridi’nin kuzeyi için planlanan tüm yardım konvoyları İsrail makamları tarafından reddedildi ve sonuncusuna 23 Ocak'ta izin verildi. Daha da kötüsü, İsrail makamlarından izin alan konvoyların bile birçok kez engellendiği ya da ateş altında kaldığı belirtildi.

Laerke, geçtiğimiz pazar günü WHO ve Filistin Kızılay'ı tarafından güneydeki Han Yunus kentinde kuşatma altındaki El Amal hastanesinden hastaları tahliye etmek üzere ortaklaşa düzenlenen konvoyun saatlerce engellendiği ve ambulans şoförlerinin gözaltına alındığına dikkat çekti.

Laerke Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tüm personel ve araçlar için İsrailli yetkililerle önceden koordinasyon sağlanmasına rağmen, İsrail güçleri WHO konvoyunu hastaneden ayrılır ayrılmaz saatlerce engelledi" dedi.

"İsrail ordusu hastaları ve personeli ambulanslardan zorla indirdi ve sağlık personelini soyundurdu" diyen Laerke, 24 hasta taşıyan konvoyun yedi saat boyunca bekletildiğini sözlerine ekledi.

Laerke, "Daha sonra, kişisel bilgileri İsrail güçlerine önceden verilmiş olmasına rağmen üç Filistinli Kızılay sağlık görevlisi tutuklandı" derken, şu ana kadar sadece birinin serbest bırakıldığını sözlerine ekledi.

"Bu münferit bir olay değil" diyerek sözlerini sürdüren Laerke, "Yardım konvoyları ateş altında kalıyor ve kurtarılmaya muhtaç insanlara erişimleri sistematik olarak engelleniyor" ifadelerini kullandı.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze'de büyük çoğunluğu sivil 29 bin 782 kişi İsrail saldırılarında öldü.