BM: Gazze’de kıtlık ‘neredeyse kaçınılmaz’
Birleşmiş Milletler Gazze’de kıtlığın “neredeyse kaçınılmaz” olduğunu, bölgenin kuzeyinde ise “eli kulağında” olduğu uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Gazze’de kıtlığın “neredeyse kaçınılmaz” olduğunu, bölgenin kuzeyinde ise “eli kulağında” olduğu uyarısında bulundu.
İsrailli yetkililerin engellemelerini kınayan BM'ye göre 23 Ocak'tan bu yana hiçbir konvoy kuzey Gazze'ye ulaşamadı.
BM insani yardım ofisi (OCHA) başkanı Martin Griffiths adına konuşan Ramesh Rajasingham, "Hiçbir şey yapılmazsa Gazze'de yaygın bir kıtlığın neredeyse kaçınılmaz olmasından korkuyoruz" dedi.
Rajasimgham, "Şubat ayının sonundayız, Gazze'de en az 576,000 kişi - nüfusun dörtte biri - açlıktan ölmeye bir adım uzaklıkta" ve 2.2 milyon nüfusun neredeyse tamamı "hayatta kalmak için ne yazık ki yetersiz insani yardıma bağımlı" diye konuştu.
Yetkili “Bugünkü tablo ne kadar vahim olursa olsun, daha da kötüye gidebilir" diye uyardı.
Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau, BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, "Eğer hiçbir şey değişmezse, Gazze'nin kuzeyinde kıtlık kapıda" dedi.
Bu açıklamalar, Martin Griffiths tarafından 22 Şubat'ta Güvenlik Konseyi'ne gönderilen ve Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de büyük çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne neden olan İsrail saldırısının gıda güvenliği üzerindeki etkisini detaylandıran bir notun ardından gerçekleşti.
Bu metinde Konsey'e "sivil halkın aç bırakılmasının bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının yasaklanması da dahil olmak üzere insancıl hukuka saygının sağlanması" için harekete geçme çağrısı yapılıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı Maurizio Martina Salı günü Konsey'e yaptığı açıklamada "En olası senaryoya göre Mayıs ayına kadar kuzeyde tarımsal üretim çökmüş olacak" dedi.
15 Şubat itibariyle Gazze Şeridi'ndeki tarım arazilerinin yüzde 46,2'sinin zarar gördüğünü, çiftlik binalarının "harap" olduğu, kuyuların dörtte birinden fazlasının tahrip edildiği ve ineklerin yaklaşık yüzde 70'inin ve küçükbaş hayvanların yüzde 50'sinin öldüğü belirtildi. Yeraltı sularının yüzde 97'si artık insan tüketimi için kullanılamaz durumda.
İnsani yardım Filistin topraklarına akmaya devam ediyor, ancak çok yavaş. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini pazartesi günü X kanalına yaptığı açıklamada Şubat ayında Gazze'ye giren yardımların Ocak ayına kıyasla yüzde 50 oranında azaldığını belirtti.
Ancak BM sözcüsü Stéphane Dujarric salı günü yaptığı açıklamada, "15.000 ton gıda yüklü yaklaşık 1.000 kamyon Mısır'da harekete hazır bekliyor" dedi.
İsrail Büyükelçi Yardımcısı Jonathan Miller Güvenlik Konseyi'ne verdiği yanıtta "Bu kamyonları engelleyen İsrail değil" diyerek BM'yi ve BM'nin bu yardımı "etkin bir şekilde" organize edemediği suçlamasında bulundu.