AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı başlamadan önce bir açıklamada bulunan Borrell, "Avrupa Birliği'nin kapısı Gürcistan'a açıktır" dedi. Borrell, "Ancak bu hükümet aynı yolda devam eder, yaptıklarını yapmaya devam ederse, Gürcistan'a açılan kapı kapanacak ve Gürcü halkı bunun sonuçlarına katlanacaktır" diye ekledi.
3 Haziran'da Gürcü yetkililer, baskıcı bir Rus yasasından esinlenerek "yabancı etki" yasasını yürürlüğe koymuş, bu da başkent Tiflis'te haftalarca süren büyük gösterilere ve Batılı ülkelerden gelen sert eleştirilere yol açmıştı.
Amerika Birleşik Devletleri de, Rusya ile yakınlaşmanın bir işareti olarak görülen bu yasanın kabul edilmesine karışmakla suçlanan onlarca Gürcü yetkilinin ülkeye girişini yasakladı.
Gürcistan'ın son iki yılda muhafazakâr duruşunu güçlendiren iktidar partisi ayrıca haziran ayı başında eğitimde ve televizyonda "LGBT propagandasını" yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı sundu.
YAPTIRIMLAR MASADA
Borrell, Avrupalı bakanların pazartesi günü bu ülkedeki gelişmelere verilecek tepkiyi tartışacaklarını ancak bu toplantıda herhangi bir karar alınmayacağını sözlerine ekledi.
Gürcü yetkililere yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere bir dizi seçenek masada bulunuyor. Borrell basına yaptığı açıklamada "Halkı etkilemek istemiyoruz" dedi.
Borrell bu tedbirler arasında Avrupa Barış Fonu kapsamında AB tarafından sağlanan askeri yardımın dondurulması, bazı Gürcü yetkililere seyahat kısıtlamaları getirilmesi ya da Tiflis'e verilen mali yardımın bir kısmının bloke edilmesinin de yer aldığını açıkladı.
Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise şunları söyledi: "Önemli mesaj şudur: Bu hükümet tutumunu değiştirmezse, dış müdahaleye ilişkin yasasını geri çekmezse Gürcistan için Avrupa Birliği yolunda hiçbir ilerleme olmayacaktır." Tsahkna, "Gürcistan için durum ciddi" diye vurguladı.
Gürcistan'a Aralık 2023'te AB'ye katılması için aday ülke statüsü verildi, ancak katılım müzakereleri henüz başlamadı.